Цените на жилищата в Дания растат за първи път от девет месеца насам

Цените на недвижимите имоти в Дания отново растат, а това показва, че жилищният пазар в скандинавската страна следва тенденциите на възстановяване в съседните Швеция и Норвегия, предава Bloomberg.

Цените на жилищата в Дания са нараснали с 1,2% през март спрямо февруари, първото повишение от девет месеца насам, сочат данни на компанията Boligsiden. Цените на апартаментите и на ваканционните жилища също нарастват, показват неизгладени сезонно данни.

„Има много показатели, че датските домакинства са в по-добро състояние“, казва Биргит Даец, икономист за жилищния пазар в Boligsiden. „Инфлацията не се ускорява със същия темп като преди, а цените на енергията също се успокояват. Освен това много датчани получават малки увеличения на заплатите тази година“, допълва тя.

Възстановяването в Дания следва леко възстановяване на цените на жилищата в Швеция след един от най-големите сривове в глобален план, който според много икономисти все още не е свършил, тъй като Riksbank продължава да затяга политиката. Цените на жилищата в Норвегия нарастват четвърти пореден месец в по-силно развитие от прогнозите на централната банка в богатата на енергийни източници страна.

Инфлацията в Дания се забавя до 6,7% спрямо 40-годишния връх от 10,1% през октомври, а доверието на потребителите също се подобрява. Но дори с повишението през март цените на жилищата остават с 9,5% под връхната си точка.

„Виждаме леко възстановяване“, коментира Йепе Юл Боре, главен икономист на Arbejdernes Landsbank в доклад. „Въпреки че трябва да бъдем предпазливи в изводите от ръстовете за един месец, има редица фактори, които показват, че жилищният пазар върви в по-добра посока“, допълва той.https://www.investor.bg/a/534-novini/372906-tsenite-na-zhilishtata-v-daniya-rastat-za-parvi-pat-ot-devet-mesetsa-nasam

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *