Цените на жилищата в САЩ отчитат най-голям спад от десетилетие, но далеч не са достъпни

Цените на жилищата в САЩ най-сетне започват да намаляват, но това съвсем не е достатъчно за много купувачи, които се стремят да навлязат на пазара, пише Bloomberg.

Средната продажна цена на стари жилища е достигнала 375 700 долара през март. Това е с 0,9% под нивото година по-рано и е най-големият спад от 2012 г. насам, сочат данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR).

Но спадът следва бърз ръст на цените, който започна през 2020 г., когато лихвите по заемите бяха на историческо дъно, а американците търсеха трескаво жилища в предградията на големите градове по време на пандемията.

Цените достигнаха връхна точка в средата на миналата година, когато лихвите по ипотечните кредити започнаха да растат, но все още са много над нивата преди пандемията заради ограниченото предлагане. Миналия месец на пазара е имало 980 хил. жилища за продажба, което е близо до рекордно дъно, показват данните, които се събират от 1999 г. насам.

Това води до множество оферти, особено за евтини жилища, каза главният икономист на NAR Лорънс Юн пред репортери. Това все повече тласка купувачите към новото строителство.,

„Общата тенденция за двете категории обаче все още показва охлаждане на пазара, тъй като цените достигат връхна точка“, коментира анализаторът от Barclays Колин Джонсън.

Цените са намалели със 7,5% в западните щати спрямо март 2022 г., а в останалите области са се повишили.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *