Цените на жилищата в Швеция и Норвегия бележат изненадващ ръст през март

Ръстът на цените на жилищата в Швеция неочаквано е набрал скорост миналия месец, подлагайки на съмнение мрачните прогнози на анализаторите за един от най-тежко пострадалите жилищни пазари в света, пише Bloomberg.

Цените на апартаментите и на еднофамилните къщи са нараснали през март съответно с 2% и 1% спрямо средното ниво от предишните три месеца, период, използван за елиминиране на волатилността в данните, съобщава организацията на брокери на недвижими имоти Svensk Maklarstatistik. Последния път, когато и двете категории постигнаха растеж в един и същи месец, беше преди една година.

Развитието е в контраст с неотдавнашни данни на SBAB, че най-големият спад на жилищния пазар от три десетилетия се е възобновил през март след известна пауза. Данните противоречат и на мнението на повечето икономисти, че жилищният пазар ще отбележи спад от около 20% спрямо връхната си точка, като най-мрачните прогнози бяха за изтриване на една четвърт от стойността на жилищата.

„Тези ръстове на цените през март са донякъде изненадващи“, съобщи организацията. „В същото време има натрупана нужда от преместване, затова продавачи и купувачи може би са започнали да пресичат интересите си на ново ценово ниво“, допълни тя.

Над половината членове на лобистката група на брокерите на жилищни имоти смятат, че цените ще останат непроменени през второто тримесечие.

След подобряването спадът на цените на апартаментите спрямо връхната им точка достигна 10%, а при самостоятелните къщи – 14%, сочат данните на Maklarstatistik. Обемите на пазара остават скромни, като продажбите на апартаменти са намалели с 27% през първото тримесечие спрямо година по-рано, а 19% по-малко къщи са сменили собствениците си, съобщава организацията.

Цените на жилищата в друга скандинавска страна, Норвегия, също нараснаха за четвърти пореден месец, показвайки по-силен жилищен пазар от очакванията на централната банка, която се опитва да укроти инфлацията, предава Bloomberg.

Цените са нараснали с 0,5% през март спрямо предишния месец на сезонно изгладена база след ревизираното покачване с 0,4% през февруари, сочат данни на Real Estate Norway. Централната банка очакваше, че цените не са се повишили на сезонно коригирана база.

Норвежкият жилищен пазар се различава от други съседни скандинавски страни. Швеция се превръща в един от символите на охлаждането на жилищните пазари в света. Цените на жилищата в Дания са намалели с около 10%.

Разликата може отчасти да бъде обяснена с по-ограниченото предлагане на нови жилища в Норвегия. Търсенето също беше подкрепено в началото на годината, след като правителството смекчи правилата за ипотечно кредитиране, за да позволи на кредитополучателите да покриват лихвените си плащания.

„Ограничено предлагане в съчетание с висок ръст на населението и рязко повишаване на номиналните заплати трябва да смекчат удара в номинални изражения“, коментира Гоншолт Хов от Handelsbanken. Въпреки това според него цените ще намалеят отново през лятото и есента, като прогнозата е за среден годишен спад тази година от 2,1% спрямо очакванията на Norges Bank за 2,9%.

 

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *