Цените на храните в света намаляват за 12-и пореден месец през март

Индексът на цените на храните на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) към ООН се понижи през март за 12-и пореден месец и сега е надолу с 20,5% спрямо рекордния връх преди една година след нашествието на Русия в Украйна, предава Ройтерс.

Индексът на цените на ФАО, който следи повечето глобално търгувани хранителни суровини, е достигнал средно 126,9 пункта миналия месец спрямо 129,7 пункта през февруари, съобщи агенцията в петък. Това е най-ниското ниво на показателя от юли 2021 г.

Комбинацията от широко предлагане, намаляло търсене на внос и удължаване на сделката за безопасен износ на украинско зърно през Черно море са допринесли за спада, съобщи ФАО. Базираната в Рим агенция допълни, че спадът на индекса отразява по-ниските цени на зърнените храни, на олиото и на млечните продукти, които компенсират ръстовете на цените на захарта и месото.

„Макар че цените намаляха на световно ниво, те все още са много високи и продължават да растат на местни пазари, създавайки допълнителни предизвикателства за продоволствената сигурност“, коментира Максимо Тореро, главен икономист на ФАО, в комюнике.

„Това важи особено за развиващи се страни, които са нетни вносителки на храни, а положението е усложнено от обезценяването на валутите им спрямо долара или еврото и от нарастващото дългово бреме“, допълва той. Индексът на цените на зърнените храни на ФАО е намалял с 5,6% на месечна база през март, като пшеницата е поевтиняла със 7,1%, царевицата – с 4,6%, а оризът – с 3,2%.

Олиото е поевтиняло с 3% и е с 47,7 на сто под нивото на индекса през март 2022 г., а индексът на млечните продукти е спаднал с 0,8 на сто.

За сметка на това цената на захарта е нараснала с 1,5% и е достигнала най-високото си ниво от октомври 2016 г., засегната от притеснения заради влошаващите се перспективи за производството в Индия, Тайланд и Китай. Индексът на цената на месото е нараснал с 0,8 на сто.

По-високо производство на пшеница

В отделен доклад за предлагането и търсенето на зърнени храни ФАО повиши прогнозата си за световното производство на пшеница през 2023 г. до 786 млн. тона, с 1,3 на сто под нивото от 2022 г., но въпреки това второто по големина количество в историята.

„Почти рекордни засети площи се очакват в Азия, а сушата засяга Северна Африка и Южна Европа“, пише ФАО. Организацията повиши прогнозите си за световното производство на зърнени култури през 2022 г. до 2,777 млрд. тона, само с 1,2% под нивото от предходната година. Световното производство на ориз през 2022-2023 г. се очаква да достигне 516 млн. тона, с 1,6 на сто под рекордната реколта предишния сезон.

Използваните зърнени храни в света през 2022-2023 г. се очаква да достигнат 2,779 млрд. тона, съобщи ФАО. Това е с 0,7% под нивото от предишния сезон. Световните запаси от зърнени храни към края на сезон 2022-2023 г. се очаква да намалеят с 0,3% спрямо нивото им в началото на годината до 850 млн. тона.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *