Ще продължи ли поскъпването на еврото спрямо долара

Според директора за България в компанията „АйБанФърст“ Деан Тодоров има две основни причини за поскъпването на еврото  – пазарните очаквания, че Европейската централна банка ще продължи да затяга своята парична политика и сезонността на щатския долар, който често губи своята стойност през април и обикновено я възвръща през май.

Това посочва Тодоров в анализ и ще продължи ли поскъпването на еврото и какво е отражението върху българските компании, съобщават от „АйБанФърст“.

Валутната двойка евро/долар преодоля тази седмица ключовото ниво от 1,0930-35, припомнят от „АйбанФърст“. Днес сутринта един долар се разменяше за 1,09 евро.

Ако вземем предвид пазарните очаквания, които ще продължат да са колебливи, както и това, че до следващия месец сезонността вероятно отново ще бъде в полза на долара, едва ли валутната двойка евро/долар ще продължи да се покачва, посочва Тодоров.

В дългосрочен план според него все още има вероятност еврото да пробие над 1,10, като може да достигне връх от 1,15 тази година, но коментира, че този момент все още не е настъпил. В краткосрочен план, в близост до нивото от 1,10 все още могат да се реализират печалби и това ще доведе до спад на валутната двойка евро/долар под границата от 1,09, отбелязва Тодоров.

 

“Българските компании с разплащания в долари трябва да са внимателни и предпазливи. Периодът на волатилност ще продължи и е хубаво потоците на средства в чуждестранна валута да бъдат добре планирани. Управлението на валутния риск също е неизбежна част от това планиране за компаниите, които искат да предпазят своя марж на печалба, и те все повече оценяват ползите му”, посочва Деан Тодоров, цитиран в съобщението.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *