Бижута на австрийска милиардерка засенчват колекцията на Елизабет Тейлър

Над 700 бижута, събрани от покойната австрийска милиардерка и колекционер на изкуство Хайди Хортен, са на световно турне, обикаляйки градове като Ню Йорк, Сингапур, Тайпе и Лондон, преди благотворителния търг от четири части на Christie’s в Женева следващия месец.

Очаква се колекцията да бъде продадена за над 150 милиона долара, което я прави най-ценната селекция от бижута, продавани някога на търг. Така те ще засенчат тези на Елизабет Тейлър, продадени през 2011 г. за 116 милиона долара, както и колекцията на катарското семейство Ал Тани, продадена за 109 милиона долара през 2019 г., отбелязва The Guardian.
Christie’s описва съкровищата на Хортен като „колекцията на живота“, която включва изделия на брандове като Bulgari, Van Cleef & Arpels и Cartier, сред които пръстен от бяло злато с диамант и с най-скъпия рубин в свет – Sunrise Ruby, който Хортен купува за 30,4 милиона долара на търг преди осем години. 25,59-каратовият рядък рубин с цвят, наречен „гълъбова кръв“, е описан от Швейцарския гемологичен институт като „уникално съкровище на природата“ и се очаква да бъде продаден за 15-20 милиона долара.
Пръстенът на Cartier / Източник: Christie’s 
На търг е и Briolette of India, 90,38-каратов безцветен диамант, както и огърлица от естествени перли със закопчалка с 11-каратов розов диамант, която се оценява на от 7 до 10 милиона долара.
От днес до сряда някои от най-добрите бижута от колекцията са изложени в аукционната зала на St James’ в Лондон.
Покойната Хайди Хортен е съпруга на Хелмут Хортен, германски предприемач, който изгражда и притежава четвъртата по големина верига от универсални магазини в Германия, Horten AG. Когато той умира през 1987 г. тя наследява около 3,3 милиарда долара. Хайди Хортен почина през юни 2022 г., като няма преки наследници.

През годините е имало спекулации относно източника на семейното богатство, включително твърдения, че Хелмут Хортен е придобил активи от евреи, чиято собственост е била конфискувана от нацистите.
Доклад на историци от университета във Вюрцбург, поръчан от Horten, установи, че магнатът „се е възползвал от икономическите обстоятелства, предоставени от нацистката държава, но не е предприемал активни действия за оказване на натиск върху еврейските продавачи“.
Всички приходи от продажбата на Christie’s ще отидат в Heidi Horten Foundation, която покойната милиардерка създаде през 2020 г., за да финансира публичен музей на изкуството във Виена, който да съхранява нейната огромна колекция от произведения на изкуството, както за финансиране на медицински изследвания.
Хортен почина само дни след откриването на музея, който включва произведения на Франсис Бейкън, Густав Климт, Деймиън Хърст, Егон Шиле и Пабло Пикасо.
Като запалена състезателка по кънки на лед в младостта си, Хортен цял живот е фен на хокея и подкрепя австрийския отбор EC-KAC, на който според съобщенията е дарявала 3 милиона евро годишно. Отборът кръсти новото си игрище на нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *