Започва изграждането на нов храм „Възкресение Христово“ в Нови Искър

„Подкрепата за църквите и манастирите е помощ за укрепване на вярата, запазване и предаване на християнските ценности, които са в основата на морала и човещината. Откакто съм кмет, подкрепих и помогнах за изграждането на 8 нови църкви и тази в кв. “Курило“ е деветата. Предоставяме общински терени, осигуряваме и финансова подкрепа както за строителство, така и за реставрация на храмове.“ Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова, която присъства на символичната първа копка за строеж на нов храм в Нови Искър. Църквата ще носи името „Възкресение Христово“.
Тържествен водосвет за градежа на новия храм, чието строителство бе дадено на втория ден от Светлата седмица, отслужи Белоградчишкият епископ Поликарп, който се и помоли за благословение на всички миряни.
Новият храм „Възкресение Христово“ ще се изгражда в кв. “Курило“ на Нови Искър, за което Столична община предоставя общински терен.

„По програмата, която създадох, храмове и манастири са получили финансова помощ както за строителство, така и за реставрация, – посочи кметът Фандъкова. – Пет от подкрепените в моята програма нови храмове са вече действащи църкви, а други три са в строеж. На територията на район „Нови Искър“ продължава реставрацията на стенописите в Курилски манастир „Свети Иван Рилски“ и ремонта на храм „Св. Николай Чудотворец“ в кв. „Славовци“.
По програмата на кмета Фандъкова са финансирани строителството и възстановяването на повече от 20 православни църкви и манастири в София.

На тържествения водосвет присъстваха отец Александър, председател на Църковното настоятелство, отец Нектарий, кметът на  район „Нови Искър“ Даниела Райчева, председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, общински съветници, много миряни.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *