Мирослав Боршош: Връзката между поколенията в изкуството е от огромно значение

„Вълнуващо е да видиш как световен музикант общува и твори с талантливите ни деца! Концертът на цигуларката Мила Георгиева с Младежка филхармония “София” и Младежка хорова капела към НМУ „Любомир Пипков“, почитащ акад. Емил Янев, показва огромното значение на връзката между поколенията в изкуството. Събитието е от нашия „Европейски музикален фестивал“ и ще премине под диригентството на Славил Димитров“ – каза заместник-кметът на София Мирослав Боршош, който се срещна с музикантите, които на 4 април излизат на сцената на зала „България“ в концерта „Поклон, маестро!“.

Със събитието „Европейски музикален фестивал“ отбелязва 90-годишнината от рождението на изтъкнатия български диригент и педагог акад. Емил Янев. В продължение на над 50 години той развива активна артистична, педагогическа и обществена дейност. Бележитият диригент, когото няколко поколения български музиканти помнят с неговия професионализъм и неподправено чувство за хумор, почина в края на 2021 г. на 89-годишна възраст. В негова памет Младежка филхармония „София“ и Младежка хорова капела с диригент Славил Димитров ще изпълнят програма от творби на Астор Пиацола, Жорж Бизе и Георги Андреев. Специален гост на събитието е цигуларката Мила Георгиева, която започва своята звездна кариера именно под палката на маестро Емил Янев. Мила Георгиева ще бъде солист в цикъла „Четирите годишни времена на Буенос Айрес“ от Астор Пиацола. Другите произведения в програмата са откъси от сюити № 1 и № 2 „Арлезианката“ от Жорж Бизе и творбата за смесен хор и симфоничен оркестър „Ювиги хан“ от Георги Андреев.

„Европейски музикален фестивал“ се организира от „Кантус Фирмус“ с финансовата подкрепа на Столичната община в Календара на културните събития на София.

 

 

 

 

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *