Над 350 рози са засадени в градина „Рила“, която се възстановява и обновява

Близо 400 000 лалета ще радват софиянци по време на Великденските празници

„Градина „Рила“ ще бъде възстановена и облагородена по съществуващо положение, защото е част от групов паметник на културата в центъра на града. Вече са засадено 350 рози в зелените площи заедно с цветни храсти и дървета. Пространството ще се обнови и освежи с нова паркова мебел.“ Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери работата по обекта заедно със зам.-кмета по екология на Десислава Билева и представители на район „Средец“ – арх. Кристиан Яричков, гл. архитект на район „Средец“, и арх. Николай Христов – зам.-кмет по строителство на района.

„Осигурих средства около 170 000 лв. за район „Средец“, който има задача да ремонтира настилките в градина „Рила“, – посочи кметът Фандъкова. – Допълнително чрез дирекция „Зелена система“ на Столична община финансираме облагородяването на зелените площи с жив плет, храсти и цветя в размер на 40 000 лв. Предвижда се на мястото на старата върба да бъде засадена нова“ – посочи също Фандъкова.

Районът изпълнява ремонтно-възстановителни дейности на настилката в градината. Обновяването на зелените площи включва възстановяване на тревните площи, както и резитби и оформяне, полагане на декоративен мулч, кантиране на зелените площи с жив плет и засаждане на растителност. Ще бъдат оформени декоративни групи от цветни фигури с цветя. Вече е засадена магнолия.

„Вече започват да разцъфват пролетните цветя в града. Това е част от усилията ни за зелена и цветна София“ – каза кметът Фандъкова. Близо 400 000 лалета ще радват софиянци по време на Великденските празници. В навечерието на Великден Йорданка Фандъкова пожела светли празници и да сме смирени и мъдри.

„Районите кметове имат задължение и осигурен бюджет за поддържане на зелените площи – косене, почистване на междублоковите пространства и детските площадки, – каза също кметът Фандъкова по повод изказване на кмета на район „Изгрев“, че „няма средства“ за премахване на опасно дърво. – Когато средствата са изразходвани, коментираме нуждата от увеличение, –посочи също столичният кмет. – От началото на годината всички районни кметове имат осигурен бюджет, а сезонът сега започва и районите имат възможност да работят.“

Фотограф: Аделина Ангелова

 

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *