Наемите на жилища в Манхатън достигнаха рекорден връх още преди най-натоварения сезон за пазара

Собствениците на апартаменти в Манхатън тестват границите на наемателите още преди началото на най-натоварения сезон за пазара, пише Bloomberg.

Средният месечен наем е нараснал до рекордните 4175 долара през март, сочат данни на компанията за оценки на имоти Miller Samuel и на агенцията за недвижими имоти Douglas Elliman Real Estate. Това е с 25 долара повече спрямо предишния връх, достигнат през юли, и почти с 13% над нивото година по-рано.

„Собствениците на имоти са в позицията да повишават наемите и наистина го правят“, коментира Джонатан Милър, президент на Miller Samuel. Доказателството му – средните наемни договори се подписват с отстъпка от 0,7% спрямо обявената цена, много под отстъпката от 5% в новите договори за наем през февруари.

„Разликата между исканата сума и сумата, за която действително се наема жилището, се свива и не мисля, че причината е в понижаването на офертните цени от собствениците“, казва Милър.

Хората, които търсят жилища, не намират утеха, въпреки че повече апартаменти излизат на пазара, а свободните имоти нарастват. А най-натовареният и скъп период от годината за наемите – традиционно юли и август, предстои. Това е сигнал за още рекордни върхове в бъдеще. Само забавяне на икономиката и големи загуби на работни места биха променили траекторията на покачване на цените, счита Милър.

Броят на новоподписаните наемни договори миналия месец нарасна с 15% на годишна база, което показва, че много наематели избират да не подновяват договорите си и да се преместят. Тези, които търсят жилище, имат по-голям избор, тъй като наличностите от обяви са с 41% повече спрямо миналия март. Но апартаментите се разграбват по-бързо, като остават на пазара само 39 дни спрямо 61 дни година по-рано.

Брокери отчитат по-голям интерес от наематели през последните около три седмици, тъй като времето в Ню Йорк се затопля, казва Хал Гази, изпълнителен вицепрезидент на Elliman за наемите на жилища. Заради все още ограничените наличности хората се насочват към по-застояли на пазара обяви.

„Апартаменти, които са останали на пазара 60 или повече дни, сега се наемат“, отбелязва той.

Рекордните наеми са съчетани с други нови върхове. Средната цена на едностайните апартаменти, които съставляват 44% от новите наемни договори през март, е достигнала исторически връх от 4150 долара. А наемателите на жилища с всякакви размери са платили след вземането предвид на отстъпките от собствениците на имоти като месеци без наем или комисиони за брокерите също рекордната сума от 4124 долара.

Като цяло 15% от новите наемни договори са с отстъпки спрямо 18% през март м. г. Средните спестявания са възлизали на 1,4 месеца наем, малко под средното ниво от 1,5 месеца за подписани договори година по-рано.

Ненаетите апартаменти са се увеличили до 2,54% миналия месец спрямо 1,89% година по-рано.

Гази не очаква наемите в Манхатън да намалеят, но също така не смята, че небето е границата.

„Има таван. Не съм сигурен доколко устойчиви са цифрите, които наблюдаваме“, отбелязва той.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *