Николов: Човекът днес е по-зависим от технологиите, които отнемат независимостта му

„В мигове на общо разколебаване, хората се сплотяват“, обясни той

„Съвременният човек е много по-зависим от технологиите, които също му отнемат тази независимост. В мигове на общо разколебаване, хората се сплотяват. Балоните на мрежата капсулират, а не обединяват. И най-лошото, и най-доброто може да намери съмишленици“. Това заяви философът Тони Николов, известен в амплоато си на журналист и публицист в предаването „Офанзива“ на NOVA NEWS.

В коментар за философите, той обясни, че Декарт прави поврат. „Той преобръща съвременната мисъл, връщайки я към основанието за тази мисъл, в което има едно „аз съм“ – „мисля, следователно съществувам“ или съм“. Важно е мисълта да не се случва само през един определен ден в годината. Самата идея за това, че „аз съм“, човекът рядко казва: „аз“.

В Деня за размисъл Николов разказа за сблъсък на философията между Декарт и Хосе Ортега и Гасет за търсенето и казването на истината.

В коментар на „Бунтът на масите“ от Хосе Ортега-и-Гасет Николов обясни и удобството да си част от масата. „Въпросът е дали в 21-ви век този индивидуализиран, постмодерен човек ще допусне да тръгне в посока“, каза Николов.

По думите му елитите не виждат малкото, а обикновеният човек не вижда голямото.

 

 

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *