Съоснованата от българин бижутерска компания Taylor & Hart набра 3,5 млн. паунда финансиране

Компанията, която прави персонализирани бижута по поръчка, ще ползва средствата за експанзия по света .

Дигиталната компания Taylor & Hart, която е основана от българина Николай Пирянков и съдружника му Шейн Хънт и прави бижута по поръчка, обяви, че е набрала 3,5 млн. паунда финансиране.

Капиталът е от Virgin Money, Active Partners и платформата за частни инвестиции Seedrs. Българският фонд за рисков капитал LAUNCHub Ventures пък я подкрепи още в ранен стадий на развитието ѝ.

Новите средства ще бъдат използвани за развитие на технологиите на компанията, гарантиращи автентичността на скъпоценнните камъни, ползвани за поръчковите годежни пръстени, които изработва. Освен това капиталът ще послужи за експанзия по света и за повишаване разпознаваемостта на бранда.

През последните години търсенето на бижута, особено на годежни пръстени, се измести от по-достъпни и масово произведени към уникални и маркови дизайнерски бижута, посочват от Taylor & Hart. Според компанията потребителите показват все по-голямо желание за персонализация на продуктите и все по-често пазаруват бижута онлайн.

Снимка: Taylor & Hart Снимка: Taylor & Hart

Онлайн търсенето расте с 15% на годишна база, твърдят от компанията. Наблюдава се още една интересна тенденция – младите потребители избягват камъни, които са добити в конфликтни зони и са ползвани за финансиране на военни операции. Етичният добив излиза на преден план, като младите обръщат все повече внимание на устойчивостта и прозрачността на произхода на скъпоценните камъни. Това, от своя страна, води до ръст на търсенето на лабораторно синтезирани диаманти, които представляват 10 на сто от продажбите на диамантени бижута по света за 2022 г. За сравнение, през 2018 г. делът беше едва 2%.

Всичко това подсказва, че потенциалът за развитието на марки, които гарантират етично добити диаманти, допълват от Taylor & Hart.

Компанията залага на дигитален процес, в който заедно с клиентите се грижи за създаването на уникални пръстени по устойчив начин. Освен това е един от първите производители на бижута в света, ползващи блокчейн технология. Чрез нея клиентите могат да следят всеки етап от пътя на диаманта. Създава се неизменяемо досие за всеки отделен камък.

Самата компания отчита над 200% ръст на годишна база на покупките на лабораторно синтезирани диаманти.

От основаването си през 2014 г. Taylor & Hart се установява на пазара на бижута с NPS резултат постоянно надвишаващ 85 и годишни приходи от над 10 милиона британски лири към днешна дата.

Компанията, която е основана през 2013 г., разполага с екип от 65 души, които работят в четири държави. Клиентите ѝ са базирани във Великобритания, САЩ и Европа, но идеята е сега брандът да излезе и на нови пазари.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *