1 април – ден за шега и размисъл

1 април – на шега или не, днес е денят за размисъл преди петите поред парламентарни избори в рамките на 2 години. Този път участие в изборите на 2 април ще вземат участие 14 партии и 7 коалиции, предаде БГНЕС.

В този ден по традиция не се допуска предизборна агитация. Съгласно Изборния кодекс не е разрешено да се публикуват данни от социологически проучвания, от допитвания до общественото мнение, както и от екзит пол за резултатите и нагласите на избирателите за подкрепа на определена партия или коалиция до приключването на изборния ден. Забраната се отнася и до профилите в социалните мрежи като Фейсбук, Туитър, Вайбър, Ютюб и др. доставчиците на медийни услуги.

Изборите ще изглеждат по различен начин в сравнение с тези през октомври 2022 г. заради промените в Изборния кодекс, приети от депутатите в 48 – то НС, сред които връщането на хартиената бюлетина като опция за гласуване и отпадането на тъмните стаички.

Избирателите ще могат да избират дали да гласуват с машини в 9366 от всички над 12 000 разкрити секции в страната. В чужбина избирателните секции са 737, а тези с машинно гласуване – 244.

Избирателите по списък в страната са 6 651 284. В неделя секциите ще отворят в 7.00 сутринта и вотът ще продължи до 20.00 ч., или до изчерпване на чакащите да гласуват. /БГНЕС

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *