На 23 април се навършват 100 години от рождението на Петър Слабаков

На 23 този месец се навършват 100 години от рождението на големия български актьор Петър Слабаков.  Когато споменаваме  за  него,   трябва да подчертавам, че той беше не само  идеолог и флагман на организираното екологично движение в  страната, изпъкващ   над  другите достойни  радетели на движението, но и основател на политическа партия Политически клуб “Екогласност“.

Казано по друг начин , ПК“Екогласност“ продължава гражданските, хуманните и демократични идеи, изразявани последователно от Обществения комитет за екологична защита на Русе от март 1988 г., прераснал последователно в Движение  „Екогласност“ от февруари 1989 г. и Независимо сдружение „Екогласност“ от април 1989 г., което от своя страна  на 4 април 1990 г.  се  регистрира като политическа партия по Закона за политическите партии.
        Учредителите на тази организации се стремяхме да дадем своя принос за   развитието на демократичните процеси на базата на принципите на плурализма, ненасилието и толерантността и заедно да участваме в полагане основите на демократична Република България и да спомогнем за нейното развитие.

            В настоящия  момента живеем в бурно време, в което за съжаление морала и честта са останаха на заден план. Въпреки всичко, временните хора и временните събития ще изчезнат, но  Петър Слабаков ще остане в съзнанието на българите като изключително скромен човек, живял през последните си 20 години  в село Бериево, община Севлиево . Той  беше не само много голям актьор със знаменити  роли в над 130-140  филма. Той беше и  изключително честен и почтен човек. Аз и част от членовете ПК“Екогласност“ имахме честта да го познаваме отблизо. Гордеем се с този факт  ще бъдем негови последователи  до края на  земните ни дни.