Forbes: 152 млрд. долара спечелили руските олигарси за година

Най-богатите хора в Русия добавиха 152 милиарда долара към богатството си през изминалата година, въпреки водената война в Украйна и наложените санкции, съобщи Forbes Russia.

Това стана възможно и благодарение на високите цени на природните ресурси и възстановяването на огромната загуба на богатства, които милиардерите преживяха непосредствено след началото на войната.

Русия има 110 официални милиардери в списъка, което е с 22 повече от миналата година, според руското издание на Forbes, според което общото им богатство се е увеличило до 505 милиарда долара от 353 милиарда долара, когато беше обявен списъкът за 2022 г.

Списъкът щеше да е още по-дълъг, ако петима милиардери – основателят на DST Global Юрий Милнер, основателят на Revolut Николай Сторонски, основателят на Freedom Finance Тимур Турлов и съоснователите на JetBrains Сергей Дмитриев и Валентин Кипятков – не се бяха отказали от руското си гражданство, уточни Forbes.

„Миналогодишните рейтингови резултати също бяха повлияни от апокалиптичните прогнози за руската икономика“, каза Forbes и добави, че общото богатство на милиардерите в Русия е било 606 милиарда долара през 2021 г., преди да започне войната.

Припомня се, че Западът наложи това, което определя като най-тежките санкции в съвременната история на икономиката на Русия – и някои от нейните най-богати хора – в опит да накаже руския президент Владимир Путин за войната.

Путин заяви, че Западът се опитва да унищожи Русия и многократно е рекламирал неуспеха на западните санкции да унищожат руската икономика или дори да спрат западните луксозни стоки – да не говорим за основни части – да свършат в Русия.

Икономиката на Русия се сви с 2,1% през 2022 г. под натиска на западните санкции, но тя успя да продаде петрол, метали и други природни ресурси на световните пазари, по-специално в Китай, Индия и Близкия изток.

Много руски милиардери гледат на западните санкции като на тромав и дори расистки инструмент.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *