Z като зомби, а не като патриот. Как изкуствен интелект вбеси руски депутат

Водещ руски депутат подаде жалба срещу онлайн инструмент, базиран на изкуствен интелект, който се използва от най-голямата банка в страната, съобщи  Reuters.

Сергей Миронов твърди, че иновативната технология на Сбербанк създава негативни образи на Русия.

Става въпрос за инструмента „Кандински 2.1“ (кръстен на Василий Кандински – виден руски абстракционист от началото на 20-ти век), който банката използва на своя уебсайт с версии на руски и английски език.

Всеки потребител има възможност по свой избор да въведе дума или фраза, след което инструментът за секунди създава нейно съответстващо изображение в ярки цветове.

Според твърденията на депутата обаче, изкуственият интелект не се е справил с пресъздаването на бял, син и червен трикольор, когато му е зададено описанието „руско знаме“.

Проблем имало и с фразите „Донбас е Русия“ и „Обичам Донбас“ – отнасящи се до източния регион на Украйна, който Русия частично окупира и обяви за своя територия.  По думите на Миронов, инструментът ги пресъздава в цветовете на украинското знаме.

Терминът „Аз съм Z-патриот“ – позоваващ се на мотива Z, който Русия е приела като военен символ, „генерира изображение на същество, приличащо на зомби“, оплаква се Миронов в социалната мрежа Telegram.

Опит на агенция Reuters да въведе същата фраза показва снимка на четирима младежи с широко отворени уста и нетипични черти на лицата, които държат неточно възпроизведено руско знаме. Същият резултат генерира и опитът на Profit. bg.

Според Миронов, „Кандински 2.1“ се основава на проекти на „неприятелски държави, които водят информационна и психическа война“ срещу Русия.

Депутатът е категоричен, че има риск заради инструмента младите руски граждани да си създадат негативна представа за собствената си страна. „Те няма да знаят как изглежда националният флаг на Русия и ще приемат, че тя е изостанала в научно отношение страна“, пише той.

Депутатът е изпратил писмо до главния прокурор на Русия, за да го помоли да разследва Сбербанк и дали съдържанието, създадено от „Кандински 2.1“, е законно.

Независимо дали жалбата ще бъде уважена от съда, тя идва в изключително неудобен за имиджа на Сбербанк момент, допълва Reuters.

През последните години финансовата инвестиция инвестира сериозно в новите технологии. В понеделник тя съобщи, че се е включила в надпреварата за чатботове с изкуствен интелект, като пусна технология, наречена GigaChat, в пряка конкуренция на ChatGPT, изкуствения интелект на стартъпа Open AI.

Екипът на Profit.bg реши да експериментира отново с „Кандински 2.1“ и въведе ключова дума „Путин“. Ето какъв беше резултатът:

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *