Априлските сметки за парно шокираха столичани

Абонатите на „Топлофикация София“ са започнали да получават фактурите за април и много от тях са изненадани от високите суми, които са им начислени. Някои твърдят, че сметките им за април са най-високите от началото на отоплителния сезон и недоумяват на какво се дължат високите стойности. В някои случаи сумите са само с 10-20 лева по-високи от мартенските, но има и доста по-големи разлики, предаде segabg.com. От „Топлофикация София“ били готови да разгледат всеки конкретен казус, в който клиентът има съмнения в калкулациите.

Недоволство се трупа от месеци, тъй като въпреки меката зима хората получават сметки, доста по-високи спрямо предния отоплителен сезон. Заради бум на получените жалби националният омбудсман Диана Ковачева дори настоя през февруари Държавната агенция по метрологичен надзор да провери изправни ли са топломерите в абонатните станции и отчитат ли коректно подадената и използваната енергия. Оказа се, че от проверените уреди 69% действително са за смяна, най-вече заради изтекъл срок на годност.

Заради рекордното поскъпване на природния газ миналото лято КЕВР одобри 40% скок на топлинната енергия на „Топлофикация София“ от 1 юли –  от 98,48 лева за мегават на 137,86 лв. Така дори намалението на ДДС от 20 на 9% не донесе особено облекчение за потребителите.

„Топлофикация София“ вече публикува всеки месец на сайта си данни за подадената топлинна енергия и за средномесечната температура в графичен вид. От илюстрациите се вижда, че през април т.г. средната температура е била 8,9 градуса, а през април 2022 г. – 10,5 градуса. Освен това миналата година спирането на парното започна на 26 април, а сега топлоподаване имаше чак до 1 май. Междувременно от топлопредприятието напомнят, че който си плати сметката за април до 30 май, ще получи 3% отстъпка.

В ход е отчетната кампания за сезон 2022/2023 за всички абонати, които заплащат на база прогнозно потребление, и при които отчитането на топлините разпределители, топломерите и водомерите за топла вода се осъществява веднъж годишно, напомнят от „Топлофикация София“. На основата на извършените отчети се изготвят изравнителни сметки за всички потребители в сградата, като се преразпределя измерената за отчетния период топлинна енергия. В изравнителната сметка ще бъде отразена разликата между прогнозно начислените количества и реално консумираната от вас енергия в рамките на отчетния период. Топлинният счетоводител е задължен да предостави изравнителната сметка в срок до 15 юли.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *