Бил Гейтс начерта бъдещето: Никога повече няма да влизате в Google и Amazon

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс смята, че бъдещата водеща компания в областта на изкуствения интелект ще може да създаде личен цифров агент, който да изпълнява определени задачи вместо хората.

Технологията ще бъде толкова задълбочена, че може да промени коренно поведението на потребителите, заяви Гейтс, цитиран от CNBC.

„Който и да създаде личния агент, това е голямото нещо, защото никога повече няма да отидете на сайт за търсене, няма да отидете на сайт за продукти, няма да влезете в Amazon“, убеден е той.

Асистентът с изкуствен интелект, който все още не е разработен, ще може да разбира нуждите и навиците на човека и ще му помага да „чете нещата, които иначе няма време да чете“, заяви Гейтс на събитие на Goldman Sachs и SV Angel в Сан Франциско, посветено на изкуствения интелект.

Според него 50:50 е вероятността бъдещият победител в областта на изкуствения интелект да бъде или стартъп, или технологичен гигант.

„Ще бъда разочарован, ако Microsoft не влезе там“, допълни Гейтс. „Но съм впечатлен от няколко стартъпа, включително Inflection“, добави той, визирайки Inflection.AI, съоснована от бившия изпълнителен директор на DeepMind Мустафа Сюлейман.

Според Гейтс ще мине известно време, докато този мощен бъдещ дигитален агент стане готов за масова употреба. Дотогава компаниите ще продължат да вграждат в собствените си продукти т.нар. генеративни технологии за изкуствен интелект, подобни на ChatGPT на OpenAI.

Гейтс обсъди и усилията в областта на здравеопазването, свързани с работата му във фондация „Бил и Мелинда Гейтс“, като заяви, че AI ще ускори иновациите в тази област и ще доведе до по-усъвършенствано разработване на лекарства.

Въпреки че вътрешните процеси в човешкия мозък все още са загадка за учените, съоснователят на Microsoft смята, че човечеството е близо до създаването на лекарства за болести като Алцхаймер, като изпитанията на им върху хора може да се проведат след 10 години.

Той също така сравни възхода на технологиите за генеративен изкуствен интелект, които могат да създават завладяващ текст, с промяна на правилата за игра, която ще засегне в най-голяма степен класата на т.нар. работници с бели якички.

Гейтс допълни, че според него бъдещите хуманоидни роботи, които са по-евтини за компаниите, отколкото човешките служители, също ще окажат голямо влияние върху тази класа служители.

„Докато изобретяваме тези роботи, трябва само да се уверим, че те няма да получат Алцхаймер“, пошегува се Бил Гейтс.

Припомняме, че Бил Гейтс е убеден поддръжник на изкуствения интелект и го описва като толкова революционен, колкото интернет или мобилните телефони.

Наскоро в материал, озаглавен „Ерата на изкуствения интелект започна“, той заяви, че според него изкуственият интелект трябва да се използва, за да помогне за намаляване на някои от най-големите неравенства в света.

„През живота си съм виждал две демонстрации на технологии, които съм намирал за революционни. Първият път беше през 1980 г., когато се запознах с графичния потребителски интерфейс – предшественикът на всяка съвременна операционна система, включително Windows“, разказва Бил Гейтс в блога си.

„Втората голяма изненада дойде едва миналата година – в средата на 2022 г. се срещнах с  екипа на OpenAI и бях толкова развълнуван от напредъка им, че им дадох предизвикателство: обучете изкуствен интелект, който да издържи изпит по биология за напреднали”, пише съоснователят на Microsoft.

Той допълва, че предизвикателството му към OpenAI е било да направят чатбота способен да отговаря на въпроси, за които не е бил специално обучен.

По думите на Бил Гейтс развитието на AI е толкова фундаментално, колкото създаването на микропроцесора, персоналния компютър, интернет и мобилния телефон.

Тази технология „ще промени начина, по който хората работят, учат, пътуват, получават здравни грижи и общуват помежду си. Около него ще се преориентират цели индустрии. Бизнесът ще се отличава по това колко добре го използва“, посочва милиардерът.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *