Борислав Сарафов: Взривното устройство срещу кортежа на Гешев е било с намерения да убие

Вчера  около 11:30 – 12 без 25 главният прокурор, пътувайки към София, на един много голям завой избухва взрив. Той е изключително силен. По сведения на очевидци, огненият стълб, който е изригнал, е бил с височина 4-5 метра. На мястото се установи кратер с дълбочина 30-40 см и диаметър близо 3 метра. Това е на непосредствена близост до пътното платно. Взривът е имал ясна насоченост към пътя. Бомбата е била с осколки, които са се забили в отсрещните дървета. Очевидно взривното устройство е било с намерения да убие, не е било с цел сплашване, изключително силен взрив. Сачмите, които намираме, са с големина колкото човешки нокът. Това е  заявил зам.-главният прокурор и ръководител на НСлС Борислав Сарафов на брифинг във връзка с инцидента с избухването на взривно устройство пред кортежа на главния прокурор Иван Гешев.

„Търсим следи от евентуални извършител. Професионално подготвено покушение и добре изпълнено. Само една случайност е предотвратила смъртни случаи. Към момента наказателното производство е за терористичен акт. Подхождаме изключително сериозно, търсят се детонатори, осколки. До няколко часа ще имаме информация и какъв е химическият състав на взривното устройство. Очевидно някой е следил маршрутите на главният прокурор и той е бил мишена за някого“, допълни той.

Взривът е избухнал в момента, когато автомобилът на Гешев е преминавал покрай мястото. Намерени са маркери, които извършителите са оставили. Образуваното дело е за тероризъм. Делото се наблюдава от прокурори от Софийската градска прокуратура. Бомбата е била с тротилов еквивалент 3 кг., но и с множество осколки, обясни ръководителят на НСлС.

Не мога да потвърдя дали има ранени, каза още Сарафов.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *