БПС иска минимална заплата от поне 850 лева от юли

От 1 юли минималната работна заплата да стане поне 850 лева, предвижда внесен от БСП проект за промени в Кодекса на труда. Той  ще се обсъжда в комисията по трудово законодателство към Националния съвет за тристранно сътрудничество във вторник. На заседанието ще бъде разгледано и предложение за промени в Кодекса, което предвижда трудовата книжка да бъде заменена от електронен регистър. Проектът е внесен от Божидар Божанов от „Продължаваме промяната-Демократична България“, предаде БНР.

Корнелия Нинова – Уикипедия

Предложението на депутати от „БСП за България“ предвижда изменение на текстовете от Кодекса на труда, свързани с наскоро приетия от Народното събрание нов механизъм за определяне на минималната работна заплата. Той предвижда тя да е 50 процента от средната за период от 12 месеца.

Социалистите предлагат по изключение за 2023 година размерът на минималната заплата да бъде определен от правителството в срок до 31 май и да се прилага от 1-и юли, като би бил в диапазона 850-890 лева.

В мотивите на законопроекта е посочено, че на фона на инфлацията няма основание да се чака началото на 2024 година. В мотивите за промени в Кодекса на труда, внесени от Божидар Божанов от „Продължаваме промяната-Демократична България“ и група депутати, се посочва, че трудовата книжка и съответно служебната книжка за държавните служители, са анахронизъм, и се предлага създаването на електронен регистър на заетостта, в който да се вписват всички данни от книжката.

В комисията по осигурителни отношения към тристранката, също във вторник, ще бъдат обсъдени и два проекта, внесени от БСП, за промени в Кодекса за социално осигуряване. Единият е за преизчисляване на пенсиите, а вторият – за обвързване на обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст с минималната заплата.

По публикацията работи: Камелия Цветанова

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *