Бум на имотни сделки по селата

По нашите географски ширини хората обикновено влагат спестяванията си в покупка на имот, понеже я намират за най-устойчивата инвестиция в дългосрочен план. Въпреки мрачните прогнози за рецесия, растяща инфлация и дългоочаквано спукване на имотния балон, пазарът на имоти остана силен.

Имоти, намиращи се в села, на разстояние около 20-30 км от близък областен или общински център, се превърнаха в силно търсени и с най-сериозен ръст в цените по данни на Асоциацията на българските села. Селата около София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна и Велико Търново и са най-предпочитани за заселване с цел постоянно живеене и месторабота. Търсят се предимно къщи-ново строителство, както и такива,  които предполагат нанасяне след сравнително малък ремонт, въпреки че преобладават оферти за къщи, които са за цялостен ремонт или събаряне.

Имотите около София  се оказаха желана инвестиционна цел, независимо дали става въпрос за купувачи, които търсят място за свой постоянен дом, носещ им уединението далече от градския шум и мръсен въздух, или за тези, които купуват ваканционен дом за уикенди с приятели. Сред клиентите ми има и такива, които купуват само и единствено с инвестиционна цел, търсещи вариант за сигурен доход и убедени, че при увеличаващото се търсене тази инвестиция гарантира печалба след време. Част от инвеститорите в имотния бранш насочиха вниманието си към тези райони и следвайки желанията на клиентите, стартираха проекти, даващи всички удобства на градски имот, но в извънградска среда, която от своя страна осигурява пространство, спокойствие, комфорт и сигурност.

Весела Василева, агент недвижими имоти

Наблюдавайки динамиката на пазара засега предлагането на имоти около София – парцели или парцели с построена вече къща, е оскъдно спрямо търсенето- особено на най-атрактивните локации. Това са тези с бърза връзка до Околовръстен път или главни пътни артерии, които да осигурят бърз достъп до столицата, както и тези, които едновременно с това биха осигурили  достъп до детски градини, училища, магазини. Пример за това са Банкя, Божурище, Владая, Лозен, Герман, Панчарево, Бистрица и др. Поради липсата на готови къщи, много от купувачите решиха да търсят и предприемат покупка на парцел за строителство. Но този тип сделка крие много подводни камъни.

Купувачите обикновено влизат в имотните портали и харесват парцел. Звънят на брокера или продавача, правят оглед и решават, че щом има улица, къщи наблизо – всичко е наред. Уговарят капаро и/или цена и след това започват мъките. Понякога се оказва, че пътят до разрешение за строеж е изискващ години наред процедури, а понякога – че на въпросния имот може просто да поставите палатка.

За да бъде по-лесен и по-приятен изборът Ви на парцел, наред с това, че трябва да сте наясно поне с приблизителни показатели на къщата на мечтите Ви (площ, височина и т.н), средствата, които сте готови да отделите, бих Ви посъветвала да си намерите компетентен брокер, за да отсее точните имоти, които отговарят на търсенето Ви, както и юрист, който да прегледа документите за имота. За последващи стъпки ще е нужен архитект и инженер-конструктор. Обикновено компетентния и защитаващ интереса на клиента си брокер, може да Ви предложи такива професионалисти.

Автор: Весела Василева, икономист, експерт недвижими имоти