Българче грабна златен медал и специална награда на международна олимпиада по математика

Яков Младеновски

Българче стана златен медалист на международната Тайландска олимпиада по математика. Яков Младеновски смая организаторите с уменията и таланта си в неговата възрастова група за ученици от 4 клас. Освен първо място, той получи и специална награда World Star (Световна звезда), която се присъжда на най-добър резултат в неговата категория. Яков е награден от организаторите и с безплатен самолетен билет за финала на TIMO през 2024г.

Тайландската международна олимпиада по математика или по известна като TIMO, е състезание по математика за ученици от подготвителен до 12 клас. Тя се провежда в два кръга – квалификационен и финал. Тестовете за квалификацията са от по 25 задачи по 5 задачи от всеки раздел: логическо мислене, теория на числата, геометрия, алгебра и комбинаторика. Времето за работа е 90 минути. За финала задачите са 30 по 6 от всеки раздел, като времето за работа е 120 минути. Финалният кръг е с повишена трудност, понеже съдържа задачи, които не се изучават в училище или на допълнителни частни уроци.

Яков Младеновски е поканен да участва и на Световната математическа олимпиада WIMO (World International Mathematical Olympiad). Също така е класиран и за финала на HKIMO (Хонгконгска международна математическа олимпиада), която ще се проведе през Август 2023 г.

Яков Младеновски е едва десет годишен, а вече има безброй медали и грамоти зад гърба си. Изключително интелигентно момче, което още 5 годишно започва усилено да се интересува от математически и логически задачи. Родителите му са безкрайно изненадани, понеже никой от тях не е математик и на шега решават да го заведат на състезанието „Умната Сова“. Тогава Яков е само на 6 години, но впечатлява всички със знанията си и взима първа награда. Следващите четири години печели над 25 медала и 30 грамоти за отлично представяне на национални и международни математически конкурси. Любопитното е, че до миналата година той никога не е ходил на частни уроци и се подготвя сам самичък.

Сибила Кусева