Вписването на македонските българи в Конституцията на Северна Македония е гарант за правата им

„Настояваме и изискваме от нашите партньори от Република Северна Македония да впишат македонските българи в своята Конституция. Това е най-големият гарант за техните права. Заедно с това стриктно ще съблюдаваме дали тези права се спазват.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, след като на официална церемония в Гербова зала връчи български документи за самоличност на Христиан Пендиков. Йотова подписа указа за придобиване на българско гражданство на основание неговия български произход. Секретарят на сдружение „Цар Борис Трети“ в Охрид Христиан Пендиков беше нападнат и пребит в Охрид заради отстояване на българското си самосъзнание.
„От днес ще се ползваш със защитата на българската държава, ще имаш правата и задълженията на всеки български гражданин според Конституцията на Република България. От днес ставаш и гражданин на Европейския съюз“, обърна се вицепрезидентът към Пендиков.
„В основата на българската Конституция е вярата в общочовешките ценности, в свободата, мира, хуманността, равноправието, справедливостта и търпимостта. Върховният закон повелява преди всичко да спазваме правата на личността, нейното достойнство и сигурност. А нашата клетва пред родината е да пазим националното достойнство“, заяви Илияна Йотова в приветствието си. Тя благодари на Христиан Пендиков за куража да отстоява българското си име, българския си произход и самосъзнание въпреки насилието, заплахите, провокациите. „Днес всеки гражданин на Европа има право на своята идентичност, има право да я показва и защитава. Европейският съюз е права. Там, където те не са защитени, там не е Европа. Компромис с правата не може да има“, подчерта вицепрезидентът и отново настоя Скопие да спазва всички ангажименти, поето в последния междуправителствен протокол.