Всеки европеец генерира месечно 3 кг пластмасови отпадъци

Всеки месец всеки европеец оставя след себе си средно три килограма пластмасови отпадъци. До 2060 г. това количество може да достигне до девет килограма на месец, прогнозира ОИСР в изследване, изготвено от Investigate Europe.

Всъщност Европейският съюз иска да рециклира пластмасата. Защото тя по принцип е материал, който може да се рециклира добре. Но в действителност, както става ясно от изследването, само около 40% от пластмасата, използвана в ЕС, се рециклират. Останалата част се изнася за страни извън ЕС или се изгаря в рамките на ЕС. Освен това значителна част от пластмасовите отпадъци се озовават в океаните.

Изследването е богато на факти и описва пътищата за изхвърляне на пластмасовите отпадъци. То също така показва защо рециклирането, замислено политически от ЕС, не работи на практика. Наред с другото, това е свързано с факта, че частните инсталации за изгаряне на отпадъци сключват дългосрочни договори с общините, в които общините се задължат да доставят минимални количества отпадъци, така че инсталациите за изгаряне да бъдат рентабилни за частните оператори.

От проучването става ясно, че решението на този проблем – който според експертите ще се увеличи значително през следващите години, тъй като потреблението на пластмаса нараства експоненциално – е сложно, но и спешно.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *