В Априлци тържествено ще бъдат отбелязани 147 години от Новоселското въстание

В Априлци днес тържествено ще бъдат отбелязани 147 години от Новоселското въстание, част от епопеята на Априлското въстание, съобщи за БТА кметът на община Априлци Тихомир Кукенски.

Президентът Румен Радев ще участва в Априлци, от 20:00 ч., в тържественото отбелязване на годишнината, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Събитието ще се състои на площад „Априлско въстание“, кв. Ново село в града, където държавният глава ще произнесе слово и ще отдаде почит в памет на загиналите в Новоселското въстание.

Програмата ще започне с церемония по поднасяне на венци в памет на загиналите в Новоселското въстание в местността „Черен паметник“, кв. „Зла река“. След това ще започне възстановката „Обявяване на Новоселското въстание“. Тя ще бъде представена от Национално дружество „Традиция“, регионален клон „34-и пехотен Троянски полк“ – Априлци – Троян – Севлиево, на площад „Априлско въстание“ в кв. „Ново село“. Това е мястото, където е обявено въстанието. Във възстановката ще участват между 150-200 души, каза кметът Кукенски.

Събитията ще продължат в 17:30 часа с концерт на Гвардейски представителен духов оркестър и с рецитал на ученици от СУ „Васил Левски“ в Априлци.

Детският духов оркестър „Децата на Априлци“ при Народно читалище „Светлина-1895“ също ще участва в програмата, а след това е концертът на Представителен ансамбъл на въоръжените сили.

От 20:00 часа ще започне тържествената заря-проверка, в която ще участва президентът Румен Радев.

Въстанието в Ново село е обявено на 2 май 1876 година. Създадена е Новоселската република, която просъществува девет дни – до 11 май, когато въстанието е потушено, припомни Кукенски.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *