В кой сектор работниците са обречени на бедност

Когато става въпрос за нископлатени работни места, не всички браншове са идентични. Ново изследване демонстрира, че да работиш в областта на бързото хранене е най-сигурният метод да изпаднеш в беднотия като нископлатен служител.

Ново изследване, извършено в Калифорния от групата с нестопанска цел “ Икономическата кръгла маса „, затвърди предходни констатации, че в промишлеността за бързо хранене делът на работещите бедни е по-голям от всеки различен бранш. Това противоречие се дължи на ниското възнаграждение на служителите в заведенията за бързо хранене и невъзможността да получат цялостно работно време.

Проучването открива, че през последните осем години промишлеността е служила като двигател на бездомността в Златния щат, увеличавайки броя на бездомните в щата с 51%. Според отчета в този момент заетите в заведенията за бързо хранене съставляват всеки 17-и скитник в Калифорния.

„Оценяваме, че бездомността в Калифорния щеше да нарасне с към една пета по-малко, в случай че долната граница на заплатите в заведенията за бързо хранене беше съответна, с цел да подсигурява, че работещите там имат устойчиво жилище „, се споделя в изследването.

Ниското възнаграждение и непълната претовареност в бранша на бързото хранене не са проблем единствено на Калифорния, съобщи пред Си Би Ес Одри Тейлър, водач на групата за отбрана на справедливото възнаграждение Fight for $15.

„Ясно е, че в Калифорния и в цялата страна заплатите ни не са в крайник с растящите разноски за живот „, сп
одели Тейлър, която получава 12$ на час в ресторант Wendy “ s в Милуоки, Уисконсин.“ Проучването на Икономическата кръгла маса в Калифорния би трябвало да бъде сигнален сигнал за цялата страна.“

Недостатъчно работни часове за цялостно седмично възнаграждение

Федералното равнище на бедност за тричленно домакинство, което е средният размер на американското домакинство, е 24 860$, съгласно Министерството на здравеопазването.

По данни на Бюрото за трудова статистика към предходната година в Съединени американски щати е имало към 3,3 млн. работещи в заведения за бързо хранене и на гишета, които са получавали приблизително почасово възнаграждение от 13,53$. Това прави 28 130$ годишно при 40-часова работна седмица, каквато доста от служителите в заведенията за бързо хранене не получават.

Въпреки че Калифорния има една от най-високите минимални заплати в Съединени американски щати – 15,50$ на час, работещите
в заведенията за бързо хранене там постоянно не полагат достатъно часове на седмица, с цел да подобрят начина си на живот, пише в доклада.

Според изследването работещите на първа линия в заведенията за бързо хранене в Калифорния получават заплащане за приблизително 1340 часа годишно. За човек, който работи целогодишно, това прави приблизително 26 часа седмично. За сравнение, всички останали служители в щата работят приблизително по 1839 часа годишно.
 

istock
istock

 

Докато лаботниците в заведенията за бързо хранене се борят да свържат двата края, фирмите, които ги наемат, се оправят чудесно. През четвъртото тримесечие на 2022 година McDonald “ s е осъществил облага от 1,9 милиарда $, което е повече спрямо миналата година, демонстрират данните на компанията. Междувременно Chick-fil-A записва 18,8 милиарда $ продажби в американската система през 2022 година, което е с близо 13% повече от миналата година, оповестява The Franchise Times.

Компаниите за бързо хранене обаче може да не се оправят толкова добре в бъдеще, в случай че не запонат да се грижат повече за чиновниците си, съобщи Даниел Фламинг, президент на “ Икономическата кръгла маса“ и един от създателите на изследването.

„Тази промишленост е извънредно печеливша, само че няма да бъде устойчива, до момента в който не спре да основава и поддържа бедност и бездомност измежду работниците си“, сподели Фламинг. „В целия щат обществеността заплаща разноските за здравни грижи за 31% от персонала на първа линия в заведенията за бързо хранене, посредством покритието на Medi-Cal, заплаща за талони за храна за 17% от работниците на първа линия и заплаща необятен набор от разноски за услуги и жилища за 10 120 бездомни лица от работната ръка в заведенията за бързо хранене.“
 

istock
istock
В същото време фирмите за бързо хранене реализират големи облаги, сподели той, като обясни, че петте най-големи компании в този бизнес са имали 12 милиарда $ печалба през предходната година и 14,5 милиарда $ година по-рано. „Това не е справедливо за работниците и не е добре за обществото.“

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *