Десет еколога протестират срещу АМ Струма пред МРРБ

Десет еколога, начело с бившия главен съветник на Борислав Сандов и Тома Белев по време на мандата им като министър и заместник министър на околната среда и водите – Андрей Ковачев, протестират пред Министерство на регионалното развитие срещу довършването на АМ Струма през Кресненското дефиле.

Полицаите и журналистите са повече от протестиращите.

Привечер същите активисти излязоха на протест пред Народното събрание. Там се събраха общо около 30 човека – основно представители на зелени неправителствени организации и на незаконните рафтинг комплекси в Кресненското дефиле.

 

Това е по поредният малоброен протест на еколозите. Те лобират за два 15-километрови тунела, проект зад който стои швейцарска фирма.

Това се случва на фона на научния консенсус, че там тунели е невъзможно да се прокопават, защото това е най-сеизмичният пролом в тази част на Европа.

 

Друг проблем е високата радиоактивност в района. По трасето до скоро са експлоатирани четири уранови мини. Също така, няма място в България, където да може да се извозят със специализиран транспорт и депониран почти 10 милиона тона радиоактивни земни маси.

 

Въпреки всички доводи и факта, че в Кресненското дефиле са загинали десетки хора, зелените продължават акциите си в полза на швейцарският проект.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *