Децата от столичната 131. детска градина се учат на разделно събиране на отпадъци

Зам.-кметът на Столична община по екология Десислава Билева и кметът на район „Триадица“ Димитър Божилов бяха официални гости на събитие в столичната 131. детска градина в кв. „Манастирски ливади“, при което учебното заведение получи кошче за разделно събиране на отпадъци от хартия, пластмаса и метал – контейнер с форма на мече.

Водещ на събитието, което се превърна в истински празник за малчуганите и за персонала на новата детска градина, беше Симеон Колев.

„Вярвам, че е много важно децата от малки да се научават на добри навици, каквото е разделното събиране, а след това да ги предават у дома. Гордея се, че със Столична община сме част от тази промяна“ – каза зам.-кметът Десислава Билева.

„Радвам се, че днес съм част от това толкова цветно и усмихнато събитие. Детската градина е нова, изключително приветлива, с прекрасни преподаватели, а директорът г-жа Котева е пример за това, как с желание и инициативи може да променяме средата, в която живеем“ – добави тя.

Димитър Божилов разказа на децата колко полезно е да рециклират отпадъците, за да се радват на по-чиста природа и околна среда, и подчерта колко важно е сътрудничеството между общината, фирмите за разделно събиране и детските заведения, за да има повече такива инициативи.

Най-активните и инициативни от децата получиха забавни и много полезни книжки за рециклирането, а всяко едно заслужено се сдоби със специален стикер.

Столичната община е организирала и система за разделно събиране на хранителни отпадъци от училища, детски градини, болници, търговски обекти и др. Такава вече има и в столичната ДГ 131. Системата на Столична община се прилага в сътрудничество с организациите по оползотворяване за разделно събиране на отпадъци от опаковки „Екобулпак България“ АД, „Екопак България“ и „Булекопак“ АД, а поставените контейнери за разделно събиране във всичките 24 района са над 6 500 броя. В рамките на инициативата такива кошчета за разделно събиране на отпадъци ще получат общо 195 градини на територията на Столична община.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *