Династия за милиарди: Босът на Ferrari влиза в съдебна битка срещу майка си

Съдът в Торино има последната дума в спор за наследство, който разделя семейство Аниели – основателите на автомобилната компания Fiat и вероятно най-известната италианска бизнес династия, съобщи Reuters.

Делото, което ще се гледа през следващите седмици, е свързано с наследството на Джани Аниели.

Прочутия шеф на Fiat, символ на следвоенния икономически бум в Италия, почина преди две десетилетия, в които наследството му така и не можа да бъде поделено.Пред съда един срещу друг ще се изправят дъщерята на Аниели – Маргарита, която наследява 1,2 млрд. евро срещу три от осемте ѝ деца, включително най-големия ѝ син Джон Елкан, председател на Ferrari и на автомобилния производител Stellantis.

В спора, който разедини една от елитните италиански фамилии, Маргарита се бори да отмени споразуменията, които е подписала след смъртта на баща си, за да облагодетелства евентуално петте си деца от втория брак, твърдят близки до нея източници.

Ако съдът в Торино вземе решение в нейна полза, Маргарита, която е на 67 години и е единственото оцеляло дете на Джани Аниели, може да претендира за половината от имуществото на покойната си майка и за дял в семейния бизнес на Джон Елкан.

„Женевските пактове“ са в центъра на спора

Спорът води началото си от сделка за наследство, известна като „Женевски пактове“, която Маргарита, художничка и филантроп, подписва през 2004 г. след смъртта на баща си през предходната година и която е договорена, когато Fiat е на ръба на фалита.

По силата на първия договор Маргарита получава имоти, произведения на изкуството и други ликвидни активи от наследството на Джани и се отказва от бъдещо влияние в компанията Dicembre, която е ключова част от структурата на собствеността на Exor, холдинга на семейство Аниели.

Пактовете затвърждават позицията на Джон Елкан като избран наследник на Джани Анели и на практика изключват майка му Маргарита от уравнението.

47-годишният Джон Елкан ръководи Exor, който притежава части от престижни компании и марки, включително национални вестници и футболния клуб Ювентос, уточнява Reuters.

Вторият договор включвa какво ще се случи с имуществото на майката на Маргарита – Марела, която почина през 2019 г. на 91-годишна възраст.

Марела прехвърли своя дял от Dicembre на трима от внуците си – Джон, брат му Лапо и сестра му Джиневра, от първия брак на Маргарита с журналиста Ален Елкан.

Маргарита иска договорите да бъдат отменени, за да може да даде на децата си с втория си съпруг Серж Де Пален, френско-руски бивш изпълнителен директор на Fiat, дял от имуществото на баба им, твърдят близки източници.

Маргарита твърди също, че недекларирано богатство, принадлежащо на баща ѝ, е открито след смъртта му и че тя има право на дял от него заедно с други членове на семейството.

Източник от страна на Маргарита отхвърля предположенията, че първоначалното споразумение обхваща възможността да бъдат открити допълнителни скрити активи от имуществото на Джани Анели.

Правен иск в Швейцария или Италия?

Смъртта на Марела стана причина за съдебния иск, който е в центъра на делото, започнало преди три години в Торино, седалището на Fiat и традиционната база на клана Аниели.

Това е последната от поредицата съдебни битки за наследството, водени между Швейцария и Италия през последните 15 години, отбелязва Reuters.

Адвокатите на Маргарита в Торино твърдят, че „Женевските пактове“ трябва да бъдат обявени за нищожни, тъй като са подписани на основание, че местожителството на Марела е в Швейцария, което те оспорват.

Италианското законодателство забранява подобни пактове за наследяване.

В документите, подадени от адвокатите на Маргарита в съда в Торино, които са прегледани от Reuters и включват доклади на частни следователи, се твърди, че от 2003 г. до 2019 г. Марела не е прекарвалa повече от четири месеца годишно в Швейцария и не е трябвало да се квалифицира като швейцарски жител.

Източници, близки до лагера на Елкан, твърдят, че както швейцарските, така и италианските власти са потвърдили статута на Марела Аниели като швейцарски жител, когато тя е починала през 2019 г., а също и през 2004 г., когато е подписано споразумението за наследство.

Източник от страна на Маргарита оспорва това тълкуване.

Дялове в семейната компания

След смъртта на Марела Джон Елкан притежава 60% дял от холдинга Dicembre, докато братът Лапо и сестрата Джиневра имат по 20%.

Dicembre е в основата на мрежа от компании, обхващащи огромните инвестиции на семейство Аниели. Тя е най-големият акционер с дял от 38 % в Giovanni Agnelli BV, която обединява около 100 акционери, представляващи около 200 живи потомци на първоначалния основател на Fiat Джовани Аниели.

От своя страна Giovanni Agnelli BV има 53% контролен пакет акции в регистрираната на борсата Exor, която притежава дялове в Stellantis, Ferrari и Juventus.

Източници, близки до Елкан, твърдят, че няма правен резултат, който да отмени прехвърлянето на акциите в Dicembre на Елкан. Според тях претенциите на Маргарита целят получаване на неоправдано допълнително финансово предимство.

Очаква се присъдата да бъде произнесена в Торино преди лятната ваканция, но тя може да не сложи край на жестокия семеен спор, заради който Маргарита е отчуждена от първите си три деца, допълва Reuters.

Италианските съдии могат и да отложат изпълнението на присъдата до произнасянето на швейцарския съд по паралелно дело относно законността на Женевските пактове.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *