ДОБЪР ДЕН, ТЪГА/ОБИЧАТЕ ЛИ БРАМС? ФРАНСОАЗ САГАН

Нови издания на „Добър ден, тъга“, емблематичната дебютна творба на Франсоаз Саган, и на недотам известния у нас роман „Обичате ли Брамс?“ стават част от Бисерната поредица на издателство „Колибри“ на 19 май. Обединени в един том (превод: Мария Коева, 208 стр., цена: 22 лв., твърди корици), тези произведения са истински подарък за ценителите на ефирната, същевременно дълбока проза на прочутата френска писателка.

„Добър ден, тъга“ разказва за едно горещо лято, за една прекрасна вила на Средиземно море и за седемнайсетгодишната Сесил, която прекарва почивката си заедно с баща си Ремон и приятелката му Елза. Тримата се забавляват, нямат нужда от никого, щастливи са. Всичко това до пристигането на Ан. Ан е различна от жените от обкръжението на Ремон, цени културата, добрите маниери и високия морал. Започва подмолна битка между трите жени, Ан взема надмощие, интригите на Сесил накланят везните в полза на Елза, напрежението расте, а след развръзката настъпва тъгата. Романът „Добър ден, тъга“ получава наградата на критиците през 1954 г.

Обичате ли Брамс?“ е историята на трийсет и девет годишната Пола, красива жена с интересна професия, която трудно преминава от статуса на млада към този на младееща жена. Пола е разведена, а приятелят ѝ Роже е твърде зает, за да ѝ отдаде нужното внимание. Тя се намира на кръстопът, когато среща Симон – красив двайсет и пет годишен младеж, който се влюбва страстно в нея. Пола е трогната от вниманието му, а когато двамата отиват на концерт на Брамс, открива в младия човек дълбока чувствителност към музиката и отстъпва пред любовта му. Разкъсвана от колебания, тя няма сили да се откаже от нито един от двамата.

Авторка на 20 романа, част от които издавани в България, както и на новели, пиеси, филмови сценарии и текстове за песни, Франсоаз Саган (1935-2004) става известна още с първия си роман, „Добър ден, тъга“. Написва го, когато е едва 18-годишна, а днес той е преведен на десетки езици в цял свят. Оттогава до края на живота ѝ славата не я напуска. Книгите ѝ жънат успех с лекота, а някои от тях са филмирани. Саган се омъжва два пъти, прочува се с бохемския си нрав, със страстта си към хазарта и бързите коли. След претърпяна тежка автомобилна катастрофа се пристрастява към опиатите и алкохола. При появата на „Добър ден, тъга“ самият Франсоа Мориак нарича Саган „очарователно малко чудовище“, впоследствие я определят като „Шанел на литературата“, говорят за „малката музика“ на романтичните ѝ сюжети, а по повод кончината ѝ Жак Ширак заявява: „С нейната смърт Франция загуби един от своите най-блестящи и чувствителни писатели“.

В настоящия том е включена илюстрация на Теодор Ушев, а художественото оформление е дело на художника Иво Рафаилов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *