Довършват АМ Струма – направиха първа копка на пътен възел Кресна

Днес в 11.00 министърът на регионалното развитие Иван Шишков, в присъствието на кмета на Кресна  – Николай Георгиев, на Симитли – Апостол Апостолов и други официални лица, направи първа копка на пътен възел Кресна – част от проекта за довършването на АМ Струма през Кресненското дефиле.

Това се случва след почти 20 години, откакто АМ Струма трябваше да е готова. През всичкото време отпор даваха зелени екологични неправителствени организации, които от две десетилетия лобират за прокопаване  два тунела по 15 км, зад който проект стои швейцарска компания.

И днес десетина зелени активисти рафтъри и няколко собственика на  заведения в Дефилето  протестираха. В резултат на това видните еколози Андрей Ковачев и Петко Ковачев бяха арестувани за хулигански прояви. Арестуван е и зам. директорът на Националния природонаучен музей, Стоян Бешков, който влязъл във физическа конфронтация с полицията. 

Задържаните Петко Ковачев, Андрей Ковачев и Стоян Бешков

Зелените твърдят, че местните хора в Кресна са против проекта, но кратка справка в базата данни на Националния статистически институт показва, че при преброяването през 2021г., Община Кресна има 4991 жители, 3216 от които живеят в град Кресна.

За сравнение на протеста на имаше 10 души.

Зад него стоят еколозите Андрей Ковачев, бивш съветник на Борислава Сандов по време на мандата му като министър на околната среда и водите, Петко Ковачев – виден зелен активист, Димитър Василев – Велин, който е най-големият жалбоподател срещу АМ Струма и Българска федерация по рафтинг, за която Еко Новини разкри, че е построила цял незаконен рафтинг комплекс.

 

Зелените Ковачев, Ковачев и Велин от години блокират изграждането на АМ Струма, лобирайки за изграждането на 15-километров двутръбен тунел, проект, зад който седи швейцарска строителна фирма.

Както Еко Новини съобщи, само през последните два месеца Андрей Ковачев е подал 9 жалби против довършването на АМ Струма.

 

Освен това всички те имат имоти в кресненското село Влахи, където изпълняват многомилионни европроекти, най-вече за развъждане на лешояди, които нямат достатъчно храна в региона и мигрират в съседни държави.

протестират на фона на черната статистика, която излезе преди дни, че на пътя в Кресненското дефиле, от 2008г. до 2022г. са загинали 71 души, а тежко ранените са 386.

И се случва въпреки че проектът за АМ Струма през е преминал всички български и европейския процедури, които гарантират за нейната природосъобразност – екологична оценка, мерки за опазване на зоните от Натура, приети от Националния съвет по биологично разнообразие и Европейската комисия, както и становища на Бернската конвенция, която многократно отказва да образуват дело по случая, въпреки огромния натиск на зелените, защото не открива нарушения.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *