Дончев: Ще е репресия, ако Гешев поиска имунитета на Борисов

„Тъжно и непродуктивно“ би било Гешев да поиска имунитета на Борисов в тази ситуация, смята Томислав Дончев. „Разбира се, ако Борисов или който и да е политик, е извършил нещо нередно, следва прокуратурата да се задейства. В тази ситуация ще изглежда обаче само и единствено като репресия“, коментира вторият човек в ГЕРБ пред БНТ.

Според Дончев знакът със споменаването единствено на „лицето Бойко Методиев Борисов“ от страна на Гешев е очевиден – намек за властта на главния прокурор, а лицата, които са споменати, да си опичат акъла.

Пълен блокаж на държавността в последните години забелязва народният представител. „Само си представете как изглежда една държава, в която преди 3 години прокуратурата решава да влезе в президентството да търси нещо, след което президентът казва на главния прокурор, че е мутра. Година и нещо след това действащият министър-председател разпорежда ареста на предишния министър-председател. И година и нещо след това заместник-главният прокурор дава на прокурор главния прокурор. Как ви звучи това? Ужасяващо.“

И Дончев, както Борисов, намира за приемлива и работеща идеята на Христо Иванов за съставяне на „конституционно правителство“, съставено от експерти, чиято задача е да работи за промени в конституцията с ясен хоризонт на живот.

„Запознах се с тази теза и я намирам за смислена и работеща. Но кабинет с ясен мандат, който да свърши 10 конкретни неща, според мен е единственото работещо решение. Ще отида по-далеч – дори кабинет, чиито министър-председател предварително си депозира оставката в НС, ако не свърши 1-2-3-4 от нещата в определен срок – 3 месеца или 6 месеца като гаранция, че това ще се случи.“

Въпрос на инат било обаче от страна на ПП/ДБ да настояват такова правителство да бъде съставено единствено с техния втори мандат. „Не виждам логика ГЕРБ да подкрепи това“, отсече Дончев.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *