Еврейска библия на 1100 години бе продадена на търг за 38 млн. долара

Еврейска библия (старозаветните писания, бел. ред.) на 1100 години бе продадена на търг за 38,1 млн. долара от Sotheby’s в Ню Йорк.

Codex Sassoon, която според аукционната къща е най-старото почти пълно издание в света, е купена от организацията American Friends of the ANU (Американски приятели на Музея на евреите в Тел Авив, бел. ред.) като подарък за музея. Средствата за покупката са били предоставени от Алфред Моузес, адвокат и дипломат, и неговото семейство, съобщава Bloomberg.

В телефонен разговор след покупката Моузес е заявил, че се е съгласил да участва в търга, като предварително е направил оферта за покупка от 32,5 млн. долара преди около три седмици. Това означава, че той се съгласява да купи Codex Sassoon за тази сума и ако цената по време на търга е по-висока, Моузес ще получи предварително уговорено намаление.

Дали обаче той е очаквал да бъде печеливш? Отговорът му накратко е не. „Смятах, че (цената, бел. ред.) ще е много повече – в горния край на 40-те и долния на 50-те“ милиона, посочва той.

Снимка: Alexi Rosenfeld/Getty Images Снимка: Alexi Rosenfeld/Getty Images

Преди това Codex Sassoon е била притежание на инвеститора Жаки Сафра.

Новият купувач на библията е бил очакван с интерес. Преди търга тя беше представена на няколко места – в Лондон, в различни американски градове, както и в Тел Авив, където бе изложена в ANU през март. Над 20 хил. души са я видели, според информация от аукционната къща.

Codex Sassoon, кръстена на някогашния си собственик Давид Соломон Сасон (1880-1942 г.), колекционер и част от влиятелното семейство Сасон, съдържа всички 24 книги от еврейската библия, въпреки че ѝ липсват някои страници от „Битие“. Предполага се, че е била написана в Израел или Сирия и обхваща 396 пергаментови страници. Снимка: Alexi Rosenfeld/Getty Images Снимка: Alexi Rosenfeld/Getty Images

Като се има предвид възрастта ѝ – от около 900 година сл. Хр. – и това, че е почти изцяло пълна, поставянето на точна цена на книгата е било трудна задача. От Sotheby’s посочват, че единственият подобен сравним текст е Codex Leicester – бележник на Леонардо да Винчи, който Бил Гейтс купува през 1994 г. за 30,8 млн. долара, както и ранна версия на американската конституция, която предприемачът Кен Грифин купува през 2021 г. за 43,2 млн. долара.

Горният край на оценката на Codex Sassoon от 30-50 млн. долара е най-високият за книга или ръкопис.

Наддаването в сряда започна от 32 млн. долара и след две телефонни наддавания с по 500 хил. долара библията бе продадена за 33,5 млн. долара, но с добавени такси и премии крайната сумата достигна 38,1 млн. долара. (Моузес е бил един от наддаващите – т.е. е продължил да наддава над договорената сума). Цялата продажба е продължила малко под пет минути.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *