Заведенията в Кресненското дефиле – незаконни и построени в защитена зона

Еко Новини научи, че всичките заведения в Кресненското дефиле, т.н. Кресненски ханчета, са построени в защитена зона „Кресна – Илинденци“ и са незаконни.

Става въпрос за обектите, намиращи се на път Е-79, на около 10 км преди град Кресна в посока Кулата.

Проверка на Еко Новини показа, че заведенията, сред които има и мотели, нямат строителни книжа и необходимите разрешителни. Нямат и удостоверения за въвеждане в експлоатация.

Освен това те попадат в защитена зона по Натура 2000 „Кресна – Илинденци“ (BG0000366), а нямат задължителната Оценка за съвместимост със зоните от Натура 2000

При положение, че нямат гореспоменатите документи, не е ясно и как са захранени с ток и вода, както и къде се изливат отпадните води. Предвид местоположението им е почти сигурно, че отиват във водите на река Струма.

Заведенията извършват търговска и туристическа дейност, предлагат и хранене. Дали имат съответните разрешителни от Министерство на туризма и Българска агенция по безопасност на храните също не е ясно.

Само преди седмица Еко Новини разкри, че в Кресненското дефиле, в защитена зона „Кресна – Илинденци“, е изграден незаконен рафтинг комплекс, включващ над 15 постройки, сред които бунгала, бар, ресторант.Незаконното селище се оперира от фирма „Адвенчър Нет“ ЕООД, зад която стои „Българска федерация по рафтинг“. Проверка на Еко Новини показва, че двете дружества са регистрирани на един адрес на столичната ул. Оборище.

 

По наша информация, след публикацията ни, още в петък комплексът е проверен от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район Благоевград“. При нея управителите на незаконния комплекс не са представили никакви документи, нито за сградите, нито такива, позволяващи им да извършват дейността, която извършват.

Очаква се и Дирекция национален строителен контрол ДНСК и Районната инспекция по околната среда и водите РИОСВ-Благоевград също да започнат проверки.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *