Завръщането в офисите се препъна

Когато в началото на годината средният процент на заетост на офисите в градовете надхвърли 50% за първи път по време на пандемията, много наемодатели възприеха това събитие като знак, че служителите най-накрая са възстановили предишните си работни навици.

Тези проценти на използване на офиси почти не са се променили, тъй като повечето компании са се установили в хибридна работна стратегия, която не показва признаци на изчезване, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Около 58% от компаниите позволяват на служителите си да работят от дома си през част от седмицата, показват данни на Scoop Technologies, софтуерна фирма, която е разработила индекс, наблюдаващ стратегиите за работното място на близо 4500 компании в САЩ.

Броят на компаниите, които изискват от служителите си да са в офиса на пълен работен ден, всъщност е намалял до 42% от 49% преди три месеца, съобщава Scoop. Служителите в компаниите с хибридни стратегии работят средно 2,5 дни седмично в офиса.

Докато безработицата остава ниска, работниците имат лостове за утвърждаване на тези политики, казва Робърт Садоу, главен изпълнителен директор и съосновател на Scoop.

„Служителите казват, че ще възстанат много, много силно срещу изискването да бъдат в офиса пет дни в седмицата“, казва Садоу. „Повечето компании на сегашния пазар на труда не са склонни да се противопоставят толкова силно“.

В градовете, които страдат от спадащи стойности на недвижимите имоти, което създава предпоставки за по-ниски приходи от данъци върху недвижимите имоти и оказва натиск върху барове, ресторанти и други малки предприятия, които разчитат на офис служители, работещи пет дни в седмицата, напрежението расте. В Ню Йорк всеки служител, който работи у дома, вместо да ходи в офиса, струва на градския бизнес около 4600 долара годишно от липсващи продажби, твърди WFH Research, мозъчен тръст, който следи организацията на работното място.

Някои градски власти експериментират с нови политики, за да привлекат обратно работниците. Едва през миналата седмица кметът на Ню Йорк Ерик Адамс обяви данъчни стимули за собствениците на офис сгради за модернизиране на сградите, построени преди 2000 г., с надеждата, че по-модерните работни места ще увеличат заетостта.

„Всеки празен офис означава по-малко средства за всичко – от училища до достъпни жилища“, каза Адамс.

При положение че служителите прекарват в офиса само половината от петдневната работна седмица, не е изненадващо, че процентът на завръщане на офисите се задържа на около половината от предпандемичните нива. Според Kastle Systems средният дял на използване на офисите, който в края на януари надхвърли 50% от предпандемичните нива, оттогава се задържа около този дял. Kastle проследява завръщането в офиса на 10 големи пазара в САЩ, като следи прокарването на пропуски в системите за сигурност при влизането в сградите.

Други компании, които използват различни методи за проследяване на използването на офисите, показват малко по-висок процент на завръщане, но също така установяват, че посещаемостта е намаляла. Компанията Placer.ai, която проследява данни от мобилни телефони, заяви, че посещенията в офиси в 11 града към края на април са били малко над 60% от тези през 2019 г., което е малка промяна спрямо началото на февруари.

„Този модел на задържане изглежда показва спряло възстановяване“, заяви Placer.ai в доклад за април.

В Тексас градовете продължават да са с най-висок процент на връщане в офиса, отчасти защото много предприятия в щата са сред тези, които изискват работници в офиса пет дни в седмицата. През първата седмица на май делът на връщане в Остин и Хюстън е надхвърлил 60%, твърдят от Kastle. В Ню Йорк всеки служител, който работи у дома, вместо да ходи в офиса, струва на градския бизнес около 4600 долара годишно от липсващи продажби. Снимка: Bloomberg В Ню Йорк всеки служител, който работи у дома, вместо да ходи в офиса, струва на градския бизнес около 4600 долара годишно от липсващи продажби. Снимка: Bloomberg

Тази година наемодателите на офиси бяха окуражени от признаците, че технологичният сектор най-накрая връща част от служителите си в офисите. Така например, дори и докато предлагаше площи под наем, Salesforce по-рано тази година изпълни план за връщане на работниците в офисите до четири дни в седмицата.

Meta Platforms продължава да позволява на служителите си да работят от вкъщи толкова, колкото те пожелаят. Но тази пролет собственикът на Facebook каза на мениджърите си да спрат временно да наемат служители на изцяло отдалечени позиции, което мнозина изтълкуваха като намек, че скоро може да се наложи някои служители да се върнат в офиса.

И все пак компаниите за финансови услуги все по-често възприемат политики за хибридни работни места, след като станаха водещи в искането на служителите да се върнат на пълен работен ден. Понастоящем 20% от фирмите за финансови услуги изискват от работниците да бъдат в офиса пет дни в седмицата в сравнение с 22% преди три месеца, показват данните на Scoop.

JPMorgan Chase заяви през април, че от управляващите директори ще се изисква да работят в офиса пет дни в седмицата. Но голяма част от останалите служители на компанията продължават да работят по хибриден работен план.

„Хибридният модел превръща в малко примирие“, казва Садоу. „Той ще продължи да бъде по-скоро норма“.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *