Започват петите Литературни маршрути в София

Започват петите Литературни маршрути на фондация „Прочети София“. През този сезон ще гостуват някои от водещите писатели, поети и литературни теоретици от предишни издания на събитието. Тазгодишната програма ще бъде през месеците май, началото на юни, юли и септември, за което Литературните маршрути са специално подготвени и отново ще бъдат изцяло нови.

Заглавието на първия маршрут за 2023 г. е „По стъпките на Човека с широкополата шапка“. Негов автор и водещ ще бъде философът и журналист Тони Николов. Той ще разкаже за един „незаслужено забравен писател“, както сам го нарича в свой текст от 2017 г. Чрез тази литературна разходка ще надникнем за малко в творчеството на Трифон Кунев – писател, поет, политик и активен общественик.

    1. По стъпките на Човека с широкополата шапка

  • Литературен маршрут с водещ Тони Николов, посветен на Трифон Кунев
  • 17 май | 18:30 ч. | Начална точка: пред църквата „Св. Седмочисленици“

Пролетна програма продължава на 22 май, когато поетът, драматург и радиожурналист Радослав Чичев ще ни преведе през една разходка между спомена и мечтата, посветена на поета и драматург Иван Радоев.

    2. Аз съм направен за чудене!

  • Литературен маршрут с водещ Радослав Чичев, посветен на Иван Радоев2
  • 2 май | 18:30 ч. | Начална точка: Софийска опера и балет (вход от ул. „Врабча“ №1)

Поезията вдъхновява и очертава и третия Литературен маршрут от тазгодишната поредица. В „Разходки из улиците и думите на Атанас Далчев“ поетесата Албена Тодорова ще представи литературното творчество на големия поет в една нетипична градска разходка. Маршрутът ще отбележи 119 г. от рождението на Атанас Далчев, но ще бъде посветен изцяло на текстовете на Далчев, а не на факти от биографията му. „Ще се опитаме да видим улиците през неговите очи и да свалим пластовете промени, които времето неизбежно навлича върху градовете, които обитаваме“, допълва още Албена Тодорова.

    3. Разходка из улиците и думите на Атанас Далчев

  • Литературен маршрут с водещ Албена Тодорова
  • 29 май | 18:30 ч. | Начална точка: Столична библиотека

По-необичайни за програмата на „Прочети София“ тази година са два от маршрутите, които няма да преминават през различни градски пространства. В тях обаче литературата ще пресече пътя на науката и изобразителното изкуство.

На 27 май ни очаква единственият Детски литературен маршрут за 2023 г. „От плюнкотворката до пчелния вълк: един ден в Природонаучния музей със Зорница Христова и Тодор Петев“ е всъщност разходка, вдъхновена директно от книга, написана от двамата ѝ водещи. Става дума за семейния пътеводител за музеите и галериите в София – „Още един ден в музея“. Маршрутът ще включва някои от най-ярките персонажи от последния етаж на Националния природонаучен музей при БАН, като пеперудите и тяхното приказно синьо, страховитите великански комари и пчелният вълк. Музейната разходка е в партньорство с издателство „Точица“.

    4. От плюнкотворката до пчелния вълк: един ден в Природонаучния музей със Зорница Христова и Тодор Петев

  • Детски литературен маршрут
  • 27 май | 11:00 ч. | В Национален природонаучен музей при БАН

На 04 юни в Националната галерия „Квадрат 500“ ще се проведе и първият музеен литературен маршрут в партньорство с образователната програма „Гледане с разбиране“ и фондация „Изкуство – дела и документи“. Заедно с поета и драматург Стефан Иванов ще погледнем някои от произведенията в колекцията на галерията през личната, асоциативна или историческа литературна нишка, която криволичи сред имената на Хемингуей, Жюл Паскин, Франц фон Щук, Утагава Кунимаса, поета Никола Петров и художника Никола Петров, художника Стефан Иванов, Дора Габе и Боян Пенев, Пейо Яворов, Пенчо Славейков, Елин Пелин и други.

След събитието Литературният маршрут на Стефан Иванов ще бъде достъпен и под формата на безплатен музеен аудиогид, част от новата аудио програма на „Гледане с разбиране“ за иновативни образователни формати в музея.

    5. Литературен маршрут в Националната галерия „Квадрат 500“ с водещ Стефан Иванов

  • 04 юни | 16:00 ч. | Национална галерия „Квадрат 500“

Със свободен достъп ще бъдат „Литературните маршрути“, които са на открито в града. За двата маршрута в Националния природонаучен музей и „Квадрат 500“ ще се заплаща единствено вход за музея. Маршрутите се провеждат без предварително записване

През юли и септември събитията продължават с Литературен маршрут, посветен на творчеството на Христо Смирненски; маршрут за поредицата внезапни и кратки „Градски четения“, известни още като „Литературен флашмоб“, както и други характерни литературни четения, които група български поети правят след 2000 г.; първият Литературен маршрут на Витоша; Нощен литературен маршрут в рамките на „Нощта на литературата 2023“; маршрут, посветен на есето и маршрут за Димитър Воев.

Започват петите Литературни маршрути в София - News.bg

Специалното събитие тази година ще бъде посветено на поета, литературен журналист и преподавател Марин Бодаков. В негова памет фондация „Прочети София“ ще възстанови унищожената през 2018 г. пейка във формата на буквата „Ш“, която бе част от проекта „Скритите букви“, в който Марин Бодаков участваше. През 2018 г. пейките, създадени под формата на буквите (Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, ь, Ю, Я), които нямат графичен аналог в латинската и гръцката азбуки, бяха разположение на различни места в града. Тогава те обособиха малки литературни кътчета из града. Към всяка пейка имаше и стихотворение на съвременен български поет, написано специално за проекта. Буквата на Марин Бодаков бе „Ш“. От септември тази година пейката, заедно с поезията на Марин Бодаков, ще бъде разположена и съхранявана в парк Военна академия „Г.С. Раковски“. Поставянето на пейката ще бъде съпроводено и от специално събитие – четене и разговор за поезията на Марин Бодаков, както и за неговата журналистическа, редакторска и преподавателска работа.

Събитията от програмата се реализират с финансовата подкрепа на Столична община и Национален фонд „Култура“, „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *