Защо инвеститорите се насочват към златото?

Как един инвеститор може да се защити срещу фалит на правителството на САЩ? Някога това се считаше за ненормален въпрос. Днес странното е новото почти нормално в американската политика.

Президентът на САЩ Джо Байдън и председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти посочиха, че искат да сключат сделка за повишаване на тавана на американския дълг от 31 трлн. долара и да се избегне предполагаем фалит. Остават обаче значителни пречки това да се случи, пише Джилиан Тет за FT.

При този нов риск, който доскоро се считаше за невероятен, анализаторите на Wall Street претеглят възможностите за защита.

Някои анализатори, например от JPMorgan, твърдят, че „диверсификацията е най-добрата защита“ и призовават инвеститорите да „обмислят валути и благородни метали като японската йена, швейцарския франк и златото, както и висококачествени международни акции“. Това звучи разумно.

Други обаче са по-фокусирани: от RBC Capital миналата седмица предположиха, че „златото изглежда като един от малкото вероятни кандидати, които биха понесли тежестта на произтичащите от това пазарни потоци“ поради безпокойство от неизпълнение.

Резултатите от проучване на Bloomberg тази седмица потвърждават тази прогноза: златото е най-безопасният избор според 52% от анкетираните професионални инвеститори и 46% от инвеститорите на дребно. Следват облигациите (съответно 14 и 15%), което звучи контраинтуитивно. Биткойн е на трето място, следван от долара, йената и швейцарския франк.

Човек се надява всичко това да е просто теория. Дори и да бъде предотвратено неизпълнение обаче, хубаво е да се отбележат някои неща, посочва Тет. От една страна, това показва, че лидерите на еврозоната не са успели да убедят инвеститорите, че тяхната валута е жизнеспособна алтернатива на долара.

Второ, този модел е неприятно пренебрежителен към криптоевангелистите. В края на краищата биткойнът е създаден като алтернатива на установения финансов ред, деноминиран в долари. Ако повечето основни инвеститори избягват биткойните, когато тази установена система е заплашена от криза, това не предвещава нищо добро за бъдещето на дигиталната валута.

Третата и най-интересна точка се върти около златото. Преди няколко десетилетия инвестирането в този актив изглеждаше странно ретро, като се има предвид, че не носи възвръщаемост. Този месец обаче златото се търгува близо до исторически връх (без коригиране с инфлацията) от 2069,40 долара за тройунция, след като поскъпна с 20% от ноември и удвои цената си от 2016 г. насам.

По-важното е, че наскоро настъпиха някои фини, но поразителни промени в модела на търговия на злато. Традиционно цената на златото е обратнопропорционална на свързаната с инфлацията дългосрочна доходност на държавните облигации. Причината е, че и двете могат да действат като антиинфлационен хедж, но тъй като облигациите предлагат възвръщаемост, те обикновено стават по-привлекателни, когато реалната доходност се повиши.

От началото на 2022 г. обаче тази връзка се разпадна: реалната доходност се повиши, но цената на златото също се повиши.

Защо? Анализатори от американския хедж фонд Bridgewater казват, че много централни банки напоследък купуват много злато, защото искат да диверсифицират резервите си и да се отдалечат от долара след санкциите на Запада срещу Русия заради войната в Украйна. Данните на Световния съвет по златото, публикувани този месец, показват, че покупките на централните банки са достигнали рекорд през първото тримесечие на тази година.

От Съвета прогнозират, че покупките на централните банки вероятно ще останат силни и ще са крайъгълен камък на търсенето през 2023 г. Това е напомняне, че страни като Китай и Русия са разочаровани от основаващия се на долара ред, дори ако им липсва жизнеспособна алтернатива на това в момента.

От Bridgewater смятат, че друг фактор в подкрепа на ралито на златото е, че последните 15 години на количествено облекчаване и високата инфлация са накарали централните банки и инвеститорите на дребно да се обърнат към благородния метал като средство за съхранение на стойност.

Ето защо не е чудно, че инвеститорите – независимо дали са централни банки, или отделни потребители, приемат златото като част от стратегия за хеджиране срещу неизпълнение на задълженията на САЩ.

Може би този модел ще се промени, ако се постигне сделка за тавана на дълга. Наистина, цената на златото наскоро се понижи леко заради коментарите на Маккарти. Когато Америка последно се сблъска с подобна криза през 2011 г., цената на златото също се повиши, но след сключването на споразумение за тавана на дълга падна.

Този път обаче историята може и да не се повтори заради опасенията за инфлацията, използването на долара като оръжие и политическата дисфункция на Америка, която няма да свърши с постигането на споразумение за тавана на дълга, смята Тет.

Ключовият момент е, че сега златото е добър барометър не само за глобалната нестабилност, но и за дисфункцията на САЩ. В този смисъл има поетична, макар и зловеща, символика в начина, по който Доналд Тръмп, бивш президент и водещ републикански кандидат за президент през 2024 г., прегърна идеята за фалит от безопасността на собствените си домове, пълни с позлатени мебели.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *