Зелена инсталация от цветя „А, Б, В“ украсява пространството при паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека

Инсталацията е с фокус върху делото на Светите братя Кирил и Методий, съчетана с ценността от опазването на наследството ни и природата, която ни заобикаля. За изработката на двуметровите букви са използвани петунии, маргаритки, копривка, партеноцисус и мъх.

„За най-светлия наш празник сме подготвили богата и разнообразна програма“ – каза кметът на София. Денят ще започне с шествие в 10:30 часа, което ще тръгне от Министерството на образованието и науката и ще продължи до паметника на Светите братя Кирил и Методий при  Националната библиотека. Словото в утрешния ден ще бъде произнесено от нашия голям писател Георги Бърдаров, носител на европейската награда за литература за 2021 година, а ученици от първи клас на 44. СУ „Никола Бозвели“ Симона Иванова и Константин Маринов ще изпълнят емблематичното стихотворение „Аз съм българче“ на Иван Вазов. Химна на „Свети Свети Кирил и Методий“ ще чуем в изпълнение на ученици от Националното музикално училище „Любомир Пипков“. Кметът Фандъкова посочи и че в утрешния ден на площад „Славейков“ ще има различни събития, срещи с писатели, детска литературна работилница, базар за книги. Всички общински музеи и галерии ще бъдат със свободен вход. „Искам да поздравя всички хора на просветата, на културата, на науката с празника и да си пожелаем те да продължат да ни водят. За мен най-важните ценности са образованието, науката и културата“ – каза още Фандъкова.

„Силата на духа винаги е спасявала България и ще я спаси и в днешните трудни времена. Най-голямата ми надежда е свързана с младите хора на България и аз наистина много вярвам в тях“ – каза и писателят Георги Бърдаров, които ще произнесе слово на официалната церемония на 24 май.

Събития

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *