Изгубени в превода: Има ли шанс за „размразяване“ след думите на Габриел

Ключовата дума е „замразяване“ т.е. не „прекратяване“ на преговорите.
Това коментира в предаването „Офанзива“ по Нова нюз Милен Матеев, номиниран за министър на правосъдието в проектокабинета „Денков“, по повод днешното изявление на Мария Габриел, че ГЕРБ замразява преговорите с „Продължаваме промяната – Демократична България“ за съставяне на правителство. Тя съобщи това на брифинг в централата на партията.
Матеев, който направи уговорката, че това е първа реакция от негова страна, каза, че единственото, което не е разбрал, е при какви условия тези преговори ще бъдат подновени и какви всъщност са аргументите за това замразяване. „Това, което чух беше много общо казано и нищо конкретно като аргументи“, каза той.

Съвсем нормално тази пресконференция беше насочена основно към симпатизантите на ГЕРБ, подчерта Матеев.
Попитан дали записът от Националния съвет на ПП е автентичен, Матеев каза: „Да, мисля, че записът е автентичен. И хубавото е, че е предоставен целият запис, а не тези четири минути извадени реплики от контекста, които ни предложи на пресконференцията Радостин Василев“.
Според Матеев няма нищо юридически укоримо в това, което се е говорило на Националния съвет, по-скоро можело да се търси юридическа отговорност за начина, по който е извършен и разпространен записът.

Милен Матеев е потвърдил след заседанието на Националния съвет, че е съгласен да бъде номиниран за министър на правосъдието, но уточни, че след последните събития, не е сигурно дали ще има правителство.

Още реакции

„Шансовете да има правителство клонят към нула“, въпреки употребата на думата „замразяване“ – това мнение изразу Георги Гьоков от БСП също пред Нова ТВ.
Съпредседателят на „Зелено движение“ и депутат от „Продължаваме пхромяната – Демократична България“ Владислав Панев определи действията на ГЕРБ като умно решение. Финансистът каза пред БНТ, че така се действа и на фондовата борса. „При борсовата търговия първите 48 часа след форсмажорно събитие най-важно е нищо да не правиш, защото би било грешка и плод на емоция“, каза той и изрази надежда всички да се отърсят от емоциите и когато се възобновят преговорите, да се ръководят от интересите на държавата.

По думите на Панев вина има и президентът, забавил връчването на мандата вече седмица. Той добави, че „Продължаваме промяната – Демократична България“ не трябва да отстъпват премиерския пост. „Функционирането на такъв парламент има смисъл, само ако той провежда толкова активно реформи. Това може да стане само с премиер от ПП-ДБ, който ще си поаде оставката, ако парламентът спре да бъде толкова активен“, каза Панев.

Също пред БНТ лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че не е проследил събитията, защото е на възпоменателно събитие извън София. Той коментира политическата ситуация общо, посочвайки, че трите власти в България в момента не функционират. По думите му личното его и безотговорното поведение на някои политици допълнително пречат за решаването на политическата криза, а цената за това се плаща от българския народ.

Атанасов: Борисов трябва да избере на коя страна застава
България има крещяща нужда от редовно правителство. Правителство, доминирано от реформаторски, евроатлантически сили“, написа в профила си във Facebook съпредседателят на „Демократична България“(ДБ) и председател на Демократи за силна България Атанас Атанасов.
Кой има интерес това да не се случи, пита той. „Във вътрешнополитически план това са сили, които искат да продължи управлението на безконтролната служебна власт. Във външнополитически план тези заинтересовани властови центрове обслужват интересите на Русия в агресията ѝ срещу Украйна, като поддържат образа на България на “Троянски кон” в НАТО и ЕС“, пише Атанасов и завършва: „Борисов трябва да избере на коя страна застава.“

Във Facebook страницата си Продължаваме Промяната написаха: Трябва да има баланс между дълголетието на една политическа партия и ефективността от това дълголетие.

Борисов: Не се натискаме да ставаме министри

По-рано за изтеклите записи, за които се твърди, че са от заседание на Националния съвет на „Продължаваме промяната“, Бойко Борисов каза, че преди да ги чуе си е мислел, че не могат да му повлияят на преговорите, тъй като Петков е казал, че са записани от българските специални служби. Според лидера на ГЕРБ да записваш централата на политическа партия е „Уотъргейт“, най-тежко нарушение в една демокрация. „Оказа се, че това не е така, а е претекст, за да се разрушат службите, стотици офицери да бъдат махнати“, заяви Борисов. По думите му става въпрос за намерения за чистка в администрацията, службите.
Борисов попита защо точно сега изтекоха тези записи, като те са ги имали от доста време. „Когато тръгнахме да правим правителство, тогава изтекоха“, коментира той. „Това са нерегламентирани записи, на които нямаше да обърна внимание, ако в тях не прозираше начинът, по който искат да управляват държавата, който ни стресна“, заяви Борисов. Той добави, че няма да допусне политическо преследване, незаконни арести, омаскаряване.
Борисов каза още, че много хора в ГЕРБ са го попитали „защо унижава партията“.

„Аз на всеки един обяснявам, че е по-добре за държавата да има правителство, да има бюджет, План за възстановяване, еврозона. Не се натискаме да ставаме министри, никой от нас не иска да бъде там, затова и говорихме за експертно правителство за няколко месеца“, каза Борисов.

„Преговорите ще бъдат размразени, ако видим истинско желание, каквото и ДБ заявиха за експертно правителство за кратко време, което да прекара държавата през кризата“, добави лидерът на ГЕРБ. ПП-ДБ имат своя потенциал и то много голям, посочи той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *