Измама с овчето сирене у нас

Само едно от 5-те най-скъпи и най-популярни на пазара овчи сирена наистина съдържат само овче мляко, останалото се смес-  овче с краве мляко. Това показват резултатите от проведен тест в акредитирана международна лаборатория, направени и финансирани по поръчка на „Сдружение за достъпна  и качествена храна“.

Това със сигурност въвежда в заблуда българските потребители, които заплащат за този продукт едно от най-скъпите цени в сектора и очакват да получат продукт изцяло от овче мляко.

Констатираното нарушение представлява и фрапантно нарушение на конкурентното право, защото към настоящия момент 1 литър от тази суровина е три пъти по-скъп от кравето мляко с което се размесва. Тоест реномираните производители на овче сирена получават в пъти по ниска като себестойност продукция.

Част от потребителите купуват именно овчето сирене поради алергии или по лекарско предписание и наличието на други видове мляко може да доведе до здравословни проблеми, информира Сдружението.

Още в края на миналата година след проведена от Сдружението кръгла маса на тема “Качествени ли са българските млечни продукти ” експерти от ЗДКХ препоръчаха на организациите на бранша да си направят отраслов стандарт, който доброволно да бъде спазван.

istock
istock

 

Все още се очаква да стане ясно, дали има съдържание на немлечни мазнини в изследваните петте овчи сирена.

Сдружението припомня, че използването им не е забранено и е задължително наличието им в храните да бъде изрично изписано на етикетите им и потребителите да бъдат информирани надлежно.

“Тeзи крайно тревожни резултати хвърлят петно върху репутацията на българското овче бяло саламурено сирене, което в началото на на 2023 г се нареди на 19-о място в света според класацията на Taste Atlas”, смята Андрей Велчев, Председател на УС на Сдружението за достъпна и качествена храна .

Според класацията, най-хубавото сирене в света е Пармиджано, а на 19-то място е именно родното овче бяло саламурено сирене. То се характеризира с нежна, влажна и ронлива текстура и свеж вкус. Освен в България сиренето е много популярно  в Македония, Румъния, Албания и Гърция.

Сдружение „ За достъпна и качествена храна “ продължава да настоява за законови промени, които да разрешат на контролните органи да оповестяват обществено имената на компании, които нарушават разпоредбите за произвеждане на качествени храни.

В момента нормативната уредба не разрешава публикуването на имената на компании – извършители като дава право на Агенцията по храните да разгласи име на компания, единствено в случай че създадената от нея храна заплашва живота на потребителите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *