Илияна Йотова: В РСМ има силна политика за обругаване на България и това не бива да остава без отговор

В предаването „Още от деня“ по БНТ Илияна Йотова, каза че вижда, че мнозинството в парламента поддържа българската позиция по отношение на РСМ и смята, че България винаги ще бъде на страната на своите граждани.

Все още европейците не са достатъчно информирани и затова трябва по-агресивна позиция от страна на България в различните европейски и световни структури, защото става въпрос за грубо нарушение на човешки права, категорична е Йотова. „Всяка страна пази своите интереси, в Македония има силна политика за обругаване на България и това не бива да остава без отговор, но си има и механизми, по които правителство, парламент, президентска институция трябва в един глас да изработим тази политика и да я защитаваме“.

Първото условие, за да бъде успешна нашата позиция е да няма разнобой от страна на българските власти, обясни още Йотова. „Само преди година беше направен опит да бъде смекчена българската позиция и това беше лош опит, лош сигнал. Затова първото условие е да бъдем единни вътре в страната и да няма против в нашите собствени позиции. На второ място, достатъчно твърда е нашата позиция, но тя трябва да бъде популяризирана и повече защитавана там, където й е мястото“.

След връчването на проучвателния мандат се случиха много неща, с Мария Габриел сме работили много дълги години, разказа Йотова. „Всичко зависи от това какво тя ще предложи в понеделник. Обикновено казваме „дяволът е в детайлите“, а пък аз казвам, че българският дявол е в имената на министрите, които тя ще предложи. Според мен имената ще означават много за подкрепата, която тя евентуално ще получи в НС“.

Аз съм голям противник на смесването на темата за правителство и съдебната реформа, заяви Йотова. „За мен, ако решението за надзора на главния прокурор е определящо за съставянето на правителство, това е катастрофално. Аз се надявам мнозинството в НС да се обедини не толкова върху реформата в прокуратурата или съдебната реформа, а първо да създадем мнозинство около бюджета“.

Определено 6 избора за две години е твърде много за страната, но съм убедена, че е по-добре да има избори, отколкото да има задкулисни договорки, които в повечето случаи не са в интерес на българските граждани, категорична е Йотова.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *