Инвестициите в европейски хотели остават устойчиви заради интереса от Близкия изток

Инвестициите в хотели в Европа продължават да устояват на по-широкия икономически натиск, отчасти благодарение на притока на капитали от Близкия изток, пише Bloomberg.

Въпреки високите разходи за финансиране и по-широкия инфлационен натиск стойността на сделките в европейски хотели е нараснала с 18% през първото тримесечие на 2023 г. в сравнение със същия период на миналата година, сочи доклад на консултантската компания Cushman and Wakefield. Общата стойност на сделките е достигнала 4,1 млрд. евро през първото тримесечие и 18,6 млрд. евро в 12-те месеца до края на март.

Тя е била подкрепена от инвестиции от Близкия изток, които са нараснали с 500% през първото тримесечие благодарение на големи сделки като покупката на хотел Westin Paris-Vendome от Dubai Holding през февруари. Фонд от Абу Даби е купил хотел EDITION в Рейкявик в началото на януари.

Докладът сочи още, че инвестициите в курортни комплекси се представят добре, като са нараснали с почти 50% до 3,7 млрд. евро. Това подчертава устойчивостта на развлекателната индустрия въпреки тежките макроикономически условия, тъй като по-гъвкавите работни практики подкрепят търсенето на пътувания.

Хотелите са привлекателни в настоящата среда и защото използването на споразумения за управление вместо традиционни наемни договори помага за предпазване от инфлация. Причината е, че собственици на хотели и хотелски оператори могат да споделят приходи, генерирани от всеки актив, вместо да разчитат на фиксиран дългосрочен наем.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *