Истанбулската конвенция влиза в колизия с националното законодателство и българската семейна традиция

Инициативният комитет за провеждането на референдум за забрана за обучение, възпитание и пропаганда, свързани с промяна на пола и с концепции за друг пол, различни от мъжки и женски, сред деца и ученици в образователната система на България остро разкритикува решението на Европейския парламент Истанбулската конвенция да стане задължителна за всички страни от ЕС.

„Инициативният комитет за провеждането на референдум за забрана за обучение, възпитание и пропаганда, свързани с промяна на пола и с концепции за друг пол, различни от мъжки и женски, сред деца и ученици в образователната система на България изразява несъгласие относно акта на Европейския парламент от 10 май за присъединяване на ЕС като общност в Истанбулската конвенция.“ Това заяви съпредседателят на Инициативния комитет адв. Владимир Шейтанов.

„Въпреки, че актът предвижда само частично обвързване на ЕС с тази конвенция, ние считаме, че той нарушава императивен принцип на общностното право на ЕС.”, подчерта той.

Адвокат Шейтанов обясни, че ЕС ще настоява България да бъде обвързана в три области по Истанбулската конвенция – сътрудничество по въпроси от наказателно-правен характер, предоставяне на убежище и забрана за връщане на мигранти, като по неговите думи,  това напомня на политиката на разделяне на Европа на няколко скорости: първата ще прилага Истанбулската конвенция, а втората ще я прилага ограничено.

 „ЕС не може да задължи страните, които не са се присъединили към конвенцията, да направят това. Затова в акта на Съвета на Европа е записана следната фраза: „Актът на ЕС не освобождава останалите страни да се присъединят към Истанбулската конвенция, когато решат”. Ето го признанието, за това, че Истанбулската конвенция не е задължителна за 6-те страни членки, които са „против“.  За България Истанбулската конвенция остава неприложима.  Дори частичното прилагане на конвенцията представлява недопустима и противоправна намеса в правото на страните членки. Частичното решение нарушава националната идентичност на държавите“, подчерта той.

Според адв. Шейтанов правата на ЛГБТИ общността се смесват с правата на жените и хората, пострадали от домашно насилие.

„Това е категорично неприемливо и недопустимо“, посочи коренът на проблема адв. Шейтанов, който обясни, че през последните 20-30 години в ЕС се насажда т.нар. джендър идеология.

 „Около 85% от българското общество преди време изразиха подкрепа за нашата позиция. Тя се базира на традиционните национални и православни ценности на българския народ и отговорността на българския родител пред нацията през задължението му за отглеждане и възпитание на българските деца“, припомни съпредседателят на ИК.

 Съпредседателят на ИК и зам.-председател на БСП Ирена Анастасова рязко се разграничи от странната позиция на евродепутатите, избрани от партията.

„Огорчена съм от гласуването на представителите на БСП в Европейския парламент, двама от които – Станишев и Йончева, са гласували „за“, а останалите са предпочели да се скрият и да не гласуват.  Давам си сметка, че човек преценява според собствената си съвест, но все пак тези хора загърбиха мнението на 85% от българите. Да оставим, че са загърбили мнението и позицията на партията, която ги е изпратила там“, заяви заместник-председателят на БСП и съпредседател на ИК Ирена Анастасова.

Според Анастасова въпреки позицията, която са изразили чрез гласуване или негласуване евродепутатите социалисти би следвало да отговорят на следния прост въпрос: „Как бихте се чувствали, ако вашето дете един ден се върне от училище и ви донесе помагало „Сексуално здраве за лесбийки и бисексуални жени“, което се раздава в български училища?

„ Към мен се обърнаха родители с такъв сигнал, че това се случва в Частна професионална гимназия по дигитални науки „СофтУни Светлина“, но частните училища в България функционират по Закона за предучилищно и училищно образование, затова техните отговорности и задължения са такива, каквито са във всички държавни и общински училища.“

Според нея това показва, че в законодателната рамка в България, която урежда училищното и предучилищното образование има празноти.

 „На този сигнал от МОН отговарят, че решението да се допуснат ли такива помагала в училище или не е единствено на директора. И това е така. Затова провеждаме този референдум. Защото, ако той е успешен, ще има задължително основание, за да бъдат вписани такива законови разпоредби, които категорично да забраняват това и подобни“,  посочи Анастасова.

Тя изрази надежда, че българското общество ще осъзнае, че тезата „това на мен никога няма да ми се случи“, е много пагубна. И обясни, че истината минава през 3 етапа, докато бъде осъзната – от острата реакция „това е абсурд“ до „ това е очевидно“. „Дано обществото не осъзнае истината, когато вече ще бъде късно за реакция“, пожела Ирена Анастасова.

 „Образователната система и тези, които са призвани да прилагат законодателството и да съхраняват децата, трябва със съответната отговорност да се отнасят към това изключително тяхно задължение, защото българските родители с доверие оставят децата си по цял ден в детските градини в училищата и те нямат представа какво се случва по цял ден там. Затова е много опасно такива НПО-та  да навлизат в образованието“, каза още Ирена Анастасова.

Само за 2 седмици от регистрацията на искането за референдум в Народното събрание в подписката за налагане на забрана за разпространение на джендър идеологията в българската образователна система са събрани около 36 000 подписа.  Подписката се провежда в цялата страна. Предстои ИК да разпространи карта на всички пунктове в страната за събиране на подписи в подкрепа на референдума за въвеждане на забрана за разпространение на джендър идеологията в българската образователна система.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *