И окончателно ПП/ДБ не дават подкрепа на Габриел

Коалицията ПП/ДБ няма да подкрепи проектокабинет начело с Мария Габриел и първия мандат на ГЕРБ. Това съобщи след срещата на парламентарната група на ПП/ДБ съпредседателят на „Промяната“ Кирил Петков.

Днес имахме много задълбочено разискване на коалиционен съвет, на национален съвет, сега на съвет на парламентарната група. Решението е, че няма да подкрепим първия мандат, както беше решението досега. Започваме да работим за втория мандат, в който виждаме единствената алтернатива да не ходим на шести поредни избори“, каза Петков.

Началото на разговорите за евентуален кабинет с втория мандат ще започне с консултации с останалите политически сили по въпроса дали ще подкрепят конституционни промени с крайна цел съдебна реформа.

„Смятаме, че ситуацията, която се създаде последните дни, потвърждава нашата дългосрочна позиция – че българската политическа и институционална система не може да се нормализира без дълбока промяна в Конституцията“, заяви съпредседателят Христо Иванов.

Лидерите на ПП/ДБ бяха доста обрани в коментарите си пред медиите, като Христо Иванов отказа да коментира хипотезата ако първият мандат на ГЕРБ и вторият на ПП/ДБ не успее, дали „добрите сили“ са съгласни на компромис с третия мандат.

Днес се проведе заседание на Националния съвет, а преди началото му от партията не казаха дали ще подкрепят кабинет „Габриел“.

Припомняме, че ДПС днес не казаха след заседанието си дали ще подкрепят кабинет „Габриел“.

Поредните – шести ненужни предсрочни парламентарни избори се задават, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Мария Габриел ден по-рано получи от президента Румен Радев първия проучвателен мандат за съставяне на редовен кабинет в рамките на 49-ото Народно събрание от името на победилата в изборите на 2 април коалиция ГЕРБ/СДС.

 

Автор:

Иван Гергов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *