Йонийска рапсодия: Островите, на които купувачите на жилища търсят различна Гърция

След като продали жилището, което построили върху терен, купен десет години по-рано, Чарлз Норууд и съпругата му решили, че връзката им с Корфу, най-гъстонаселения от седемте йонийски острова на Гърция, е към края си. Но когато чули, че близък терен и порутена къща, които харесвали, можели да бъдат обявени за продажба, Норууд започнал да отправя запитвания, пише Financial Times.

След известно проучване адвокатът им открил настоящите собственици, отправил предложение и днес продажбата е близо до финализиране. „Просто има нещо в това място, не можехме да понесем мисълта да си тръгнем. Сега отново започваме ремонти“, казва Норууд.

За хората, които търсят ваканционен дом на слънце, йонийските острови предлагат хубаво време през цялата година и идилични селца, с които Гърция е известна. Те също така предлагат своеобразна архитектура и култура, такива, че ако човек знае къде да търси, може да попадне в съвсем различен свят от оживените туристически дестинации Миконос и Санторини.

„Няма тълпи, хора, пристигащи за уикенда, или пътуващи за един ден“, казва Йелана фон Хирш от Итака, малък остров, където тя и семейството ѝ притежават няколко имота. Оттам тя управлява вилата Five Star Greece, която започнала да отдава под наем през 2000 г.

Подобно на много от по-малките острови очарованието на Итака се крие в тихите заливи, които разсичат крайбрежието и приютяват заспали пристанища, спокойни плажове и малки селца на хълмовете с бели каменни къщи. Домове се предлагат в и около Вати, главния град на Итака, който се простира около тесен залив с издигащи се отзад планини. Макар че учени спорят дали това е същото място или не, Итака присъства в „Одисея“ на Омир – острова, на който Одисей най-сетне се завръща у дома в края на 10-годишно пътуване след Троянската война.

На Корфу, най-развития остров, цените варират значително в зависимост от локацията. Най-скъпият му анклав е заливът Комено с крайбрежна ивица във формата на морски рак, чиито вили предлагат гледки на юг към стария град на Корфу, включен в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство. Тук жилищата с лекота могат да постигнат цена от 4 млн. евро, като те се удвояват за жилища до водата, казва Маркус Гондоло-Гордо от Property Vision, специализирана в Гърция. „Съседите ви вероятно ще бъдат гръцки корабни милиардери или руски олигарх, които са закотвили яхтите си в близкото пристанище Гувия“, допълва той.

На южния край на Корфу, който е по-широк и има далеч по-малко таверни до водата, средните цени на сходни жилища намаляват с близо три четвърти, отбелязва Гондоло-Гордон.

Пощадени от силните ветрове, които духат по на югоизток, йонийските острови са по-зелени от островите в Егейско море като Миконос. Но американските купувачи предпочитат Егейско море, докато европейците, особено тези от Великобритания и Скандинавския полуостров, съставляват по-голям дял от купувачите му на йонийските острови, казва Гондоло-Гордон.

Те предпочитат по-ниските температури през лятото, понасят повече обилните валежи през зимата и се радват на също толкова популярни локации в Италия като Тоскана, допълва той.

Управлението от Венеция в продължение на няколко века е защитило йонийските острови от Османската империя, която властва над голяма част от днешна Гърция от XV век. Това е оставило своята следа в архитектурата и много острови все още имат италиански имена наред с гръцките.

Фон Хирш отбелязва, че отдаването под наем на жилища през по-топлите, по-популярни и по-доходоносни летни месеци е обичайно, като собствениците предпочитат по-меките месеци извън сезона май, юни, септември и октомври за собствените си ваканции.

Търсенето на наеми е нараснало рязко през 2021 и 2022 г. след отмяната на ограниченията за пътуване заради COVID, като големите вили са предпочитани от семейства, желаещи да прекарат празниците при роднините си. Този сезон резервациите се забавят за момента, допълва тя.

На Корфу, чиято процъфтяваща туристическа индустрия води до активно строителство на високи жилищни сгради и хотели по крайбрежието, собствениците на жилища, търсещи спокойна йонийска идилия имат голям избор. Предишният дом на Норууд бил на хълмовете, които гледат към Касиопи, крайбрежен град и курорт в североизточната част на Корфу. Новият му проект също е наблизо.

След като съпругата му работила в местната туристическа индустрия преди над 30 години, двойката, която разделя времето си между Гърция и Великобритания, била привлечена обратно на острова от лесния достъп до директни полети и историческите връзки с острова.

„Това е родното място на покойния херцог на Единбург, бащата на крал Чарлз III, и можете да отидете да гледате крикет на Спианадата“, казва Норууд, имайки предвид елегантния голям градски площад на Корфу, който включва поле за игра на крикет. От 13-те гръцки отбора по крикет девет се намират на острова, казва Ото Никитас, президент на Гръцката федерация по крикет. „Играта се практикува в няколко училища и играем през цялата година – вътре и навън. Много британци идват през лятото и играят, докато са тук“, разказва той.

След един строителен проект Норууд и съпругата му се радват, че започват втори. А броят на рухналите или остарели домове на Корфу е голям, така че заинтересованите от подобен проект ще имат голям избор. Хората, които искат по-малко ремонтни дейности, може да изберат къщи във венециански стил в стария град на Корфу. „Тези възможности за строителство са много интересни. Много по-различно е, отколкото в крайбрежните курорти на Испания или Португалия“, допълва Норууд.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *