Какво ще се случи с цената на тока

Вчера бизнесът напомни на правителството, че иска да си получи дължимите му компенсации заради високите цени на електроенергията.

Намалява необходимостта от компенсации за тока, защото цените падат, каза пред БНР Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт.

„Формално подкрепям идеята, че след като има прието решение, то трябва да се спазва. Парламентът е приел решение, с което задължава МС тази програма да действа до края на годината.

От друга страна този призив идва в доста странно време, в което очевидно страната се занимава с какви ли не други неща и на всичкото отгоре цените на електроенергия са под прага от 200 лв. Те са значително по-ниско от миналогодишните цени за същия период след компенсацията. Очевидно бизнесът плаща по-ниска цена. В този момент да се повдига въпроса – за решения за зимата, е пресилен и моментът не е избран удачно“, изказа мнението си Стайков.По думите му цените падат и най-вероятно ще продължат в същия порядък до лятото. Като се види напрежение на пазарите, много бързо може да се приеме подобно решение от МС, добави мнението си той.

Стайков подчерта, че помощите в България са били въведени най-рано и са били най-щедри. Според него помощите са нещо хубаво, но те трябва да са таргетирани и размерът им трябва да е адекватен.

Когато печалбите намалеят, ще се усети недостиг в бюджета, предупреди той. По думите му политиците се държат така, все едно тези свръхпечалби ще останат завинаги.
 

istock
istock

 

Относно очакваното увеличение от 1-2% на тока за бита, Калоян Стайков заяви, че популизъм очевидно има. „Ние сме в почти постоянна предизборна ситуация. Подобна стъпка не би ме изненадала и я очаквам“, допълни той.

Цената е нереално ниска. Това се прави, за да се тушира социално напрежение. Този проблем обаче не се решава с регулирани цени и ниски данъци, а чрез социална политика“, отбеляза още той. И добави, че в целия дебат около бюджета и политическата нестабилност не вижда реалистично това да стане в следващите няколко месеца. Така че остава надеждата поне да стане догодина.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *