Картините на Никола Манев и стиховете на Ваня Петкова се събраха в един музей

3 от шедьоврите на именития художник Никола Манев бяха дарени да красят „Къщата-музей Ваня Петкова“ – домът на голямата българска поетеса в село Езерово в Източните Родопи.

При завръщанията си от Париж художникът Никола Манев често е посещавал къщата на поетесата. Манев е обожавал поезията на Ваня Петкова, като я е сравнявал с нещо „неземно“. Никола Манев е споделял, че се е вдъхновявал от стиховете на Ваня Петкова пресъздавайки виденията си за Космоса, пустинята и безкрайността. Художникът е виждал в нейните рими своите пейзажи. Стиховете на поетесата Ваня Петкова неведнъж са звучали и на „Маневите тържества“ в град Чирпан. Още приживе художникът имаше намерение да подари картина за дома на любимата му поетеса и това го стори неговият син – Александър Манев, който е приел това за свой дълг.

„Картините ми трябва да са прозорец към един по-добър свят“, казваше баща ми. Смятам, че това благородно начинание да се превърне къщата на голямата българска и световно известна поетеса Ваня Петкова в музей е достойно, нужно и необходимо за историята на България и за поколенията, които трябва да знаят и да ценят своите творци“, каза Александър Манев при връчване на дарението.

На този тържествен момент присъства и бившият кмет на град Първомай Ангел Папазов. Той бе близък приятел както с поетесата Ваня Петкова, така и с художника Никола Манев. „Ето, този жест събра двама вечни творци. Тези уникални картини обогатяват творческият дом на поетесата с един нов щрих от четката на художника. Произведенията на двамата невероятни артисти сега са слети в едно цяло което още веднъж потвърждава, че талантите не умират, те са вечни в техните творби“, допълни Ангел Папазов, който преди години купи картина на Никола Манев и я подари на градското читалище.

Дарението бе прието от Оля Ал-Ахмед, дъщеря на поетесата, която се грижи и стопанисва „Къщата-музей Ваня Петкова“.

„Къщата – музей Ваня Петкова“ е един творчески оазис в Източните Родопи, където всеки почитател на изкуството може да дойде и да се наслади на поезия, картини и творчески дух.

 

Източник: ФАКТИ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *