Клонирането на камили е скъп и все по-търсен бизнес в Дубай

През 2009 г. Нисар Уани ръководи проект по първото в света клониране на камили.

Днес той размножава по няколко десетки животни годишно в лаборатория в Дубай – силно развиващ се бизнес в региона на Персийския залив, където камилите са високо ценени и могат да спечелят огромни суми в конкурси за красота и състезания, пише Reuters.

„Събираме яйцеклетки от яйчниците на заклани животни. Трябва да узреят в лабораторията в продължение на 24 часа, преди да достигнат стадия, в който можем да ги използваме за процеса на клониране“, обяснява Уани.

При репродуктивното клониране на животни се използва процес, наречен соматичен клетъчен ядрен трансфер.

ДНК се отстранява от яйцеклетка на камила и се замества с ДНК от замразена телесна клетка на камила, която е ценна заради някакво особено качество – например бързина или красив вид. След това яйцеклетката се развива в ембрион, без да е необходим сперматозоид.

Клонирането на животни обаче отнема много време и е с ниска успеваемост.

„От сто ембриона, които пренасяме, можем да имаме пет до десет бременности, а понякога може да се родят три до шест бебета“, казва Уани.

Дипломиран ветеринарен лекар, в момента той притежава докторска степен по репродукция на животни, допълва още Reuters.

Центърът за репродуктивни биотехнологии в Дубай работи за запазване на клетките и възпроизвеждане на елитни състезателни камили, победителки в конкурси за красота, дойни камили и ценни мъжки екземпляри.

Използва се и технология за междувидово клониране за опазване на застрашени видове.

„В клонирането не правим нищо ново. Бог е създал целия материал, създал е клетките, ние само помагаме на процеса“, каза Уани като добавя, че това е само една от редица техники на асистираната репродукция.

По-голямата част от работата на центъра за запазване на елитни характеристики на камили се извършва чрез по-конвенционален метод за трансфер на ембриони.

Яйчникът на оценената като подходяща камила се стимулира, за да произведе множество яйцеклетки. След оплождане с ценни сперматозоиди множеството ембриони могат да бъдат прехвърлени на сурогатни камили.

„Тази година например имаме 20 бременности от един добър мъжки и една добра женска“, обяснява Уани.

Ученият участва и в клониране на критично застрашените двугърби диви бактрийски камили, като използва яйцеклетки и сурогатни майки на едногърби камили, допълва Reuters.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *