Кой е Юлиян Попов – кандидатът на ПП-ДБ за екоминистър?

Юлиян Попов е журналист и писател. От 1985 до 1990г. е бил редактор в списание Факел – издание за проза, поезия и литература.

В началото на 90те се изявява и като галерист. Той е един от основателите на Нов български университет и негов пръв директор. Има брат, Стефан Попов, бивш директор на Отворено общество – фондация, финансирана от Джордж Сорос.

От 1994 г живее в Лондон, където е женен за британка с български корени.

В периода 13 март – 29 май 2013г. е  служебен министър на околната среда и водите в правителството на Марин Райков. Назначен е на поста от бившия президент Росен Плевнелиев.

С Юлиян Попов, подобно на Кирил Петков, има скандал с гражданството му. Когато е назначен за служебен министър е бил британски гражданин. Това означава, че също като Петков, е дал невярна декларация, което е сериозно нарушение на Конституцията.

Според обясненията му тогава, бил подал документи за отказ.  Сигурно е обаче, че когато е назначен за министър е бил британски гражданин. Според информация в медиите, поради краткия му мандат като министър, той не е завършил процедурата за отказ и продължава да има двойно гражданство и към настоящият момент.

Като служебен министър стана известен с две неща:

На първо място вкара зелените неправителствени организации в Министерството на околната среда и водите, назначавайки техен отявлен активист – Павел Антонов от казионната коалиция „За да остане природа в България“, за началник на кабинета си.

Второто е, че отмени Висшия експертен екологичен съвет, който трябваше да гледа новия план за управление на Национален Парк Пирин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *