Компания разработи бира от отпадни води

Водата е най-ценният ресурс на планетата, затова е необходимо да се използва пестеливо. Това послание е взето присърце от компания, наречена Epic Cleantec. Базираният в Сан Франциско стартъп, който предлага устойчиви системи за пречистване и рециклиране на вода за сгради, се е обединил с пивоварната компания Devil’s Canyon Brewing Company, за да използва повторно отпадъчна вода за създаване на бира.

Според The Byte напитката се нарича Epic OneWater Brew и се описва като бира в стил Kolsch. Тя е направена от получената „сива“ вода от 40-етажен жилищен комплекс в Сан Франциско. Това означава, че за направата на тази уникална бира са използвани отпадни води от съдовете, пералнята и душовете. Главният изпълнителен директор на Epic Cleantec, Аарон Тартаковски, казва, че компанията му е искала да създаде нещо „ангажиращо и вълнуващо“.

Компанията се надява, че бирата ще послужи като инструмент за представяне на неизползвания потенциал на рециклираната вода. Журналист от „Гардиън“, който тества напитката, описва вкуса ѝ като „приятен, свеж и „пиещ се“, без нотки на душ или пране. Макар че това описание очевидно е било на шега, заслужава да се отбележи, че отпадъчните води се обработват внимателно за контрол на качеството.

Тартаковски казва, че неговата отпадна бира може би всъщност е по-безопасна от обикновената бира поради строгия процес на тестване. „В много случаи в пивоварните се пуска кранчето и каквато вода се получи, с такава се вари“, обяснява той. „В нашия случай имаме толкова голям контрол върху процеса на обработка, че всъщност успяхме да променим някои от стъпките, за да надградим.“

Тези, които искат да опитат сами бирата ще бъдат разочаровани, тъй като продуктът е създаден само с демонстрационна цел. Действащите разпоредби за продажба на рециклирана питейна вода са строги. Тартаковски обясни, че компанията му е тествала водата с бира Kolsch, тъй като тя се харесва на всички, отколкото крафт бирите.

Тартаковски очаква повече компании да последват примера му по отношение на превръщането на водата от душовете в нещо годно за пиене.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *